Translink, het bedrijf dat achter de OV-chipkaart zit, is in opspraak omdat ze al jaren persoonsgegevens door blijken te spelen aan DUO, de Dienst Uitvoering Onderwijs. DUO wil fraude met de studiebeurs tegengaan en door reisgegevens te analyseren wil DUO kunnen controleren welke woonsituatie studenten hebben.

Volgens de Volkskrant geeft Translink al de reisgegevens die ze verzamelen die al jaren af aan DUO. Aan de overheid dus. Een student die op die manier werd betrapt spande een rechtszaak aan, en wón. Want volgens de rechter mag Translink dat helemaal niet doen zonder bevel van de Officier van Justitie.

Daar maken veel mensen op sociale media zich zorgen over. Lars Duursma wijst erop dat Translink er ook niet eerlijk over is op hun eigen website. Daar staat: ‘Wij leveren alleen informatie in geval van een formele vordering die voldoet aan de regels en de wet.’ Maar zo nauw nemen ze het dus helemaal niet, Kees Verhoeven van D66 gaat daarom Kamervragen stellen.

Het is niet voor het eerst dat Translink in opspraak is. Een paar maanden terug was er nog veel te doen over de enorme winst die ze maken op OV-chipkaarten. Die worden voor 7,50 verkocht, maar ze kosten maar tachtig cent om te maken.

En toen de OV-chipkaart werd ingevoerd was er al meteen veel kritiek, journalist Brenno de Winter toonde aan hoe lek het systeem van Translink was. En ook de NS bleek het niet zo nauw te nemen met onze persoonsgegevens die op die kaart staan.