In België vonden vandaag verschillende anti-terreuracties plaats na de mislukte aanslag gisteren op het Centraal Station van Brussel. Vanmorgen werd station Namen afgesloten vanwege een verdacht pakket en een wijk vlakbij het station van Antwerpen werd afgesloten voor een politieactie. Ook in Molenbeek waren acties, met ondermeer huiszoekingen.

De dader van de mislukte aanslag zou een 36-jarige man van Marokkaanse afkomst zijn die niet als terreurverdachte in het vizier was van de autoriteiten. En inderdaad, Molenbeek is een beruchte wijk omdat veel verdachten van recente aanslagen er vandaan komen. Onder meer verdachten van de aanslagen in Parijs in 2015, de Thalys-schutter en de verdachte van de aanslag op het Joods Museum in Brussel. Ook trekken er relatief veel jongeren uit de wijk naar Syrie om daar te vechten.

Hoe kan het toch dat er zoveel terreurverdachten juist uit Molenbeek komen?

Om dat te onderzoeken ging NOS verslaggever Mustafa Marghadi een maand lang in de wijk wonen en met inwoners praten. Hij nam voor een speciaal Instagramaccount verschillende korte portretten op. Een van de geportretteerden, een boksleraar, denkt dat het komt door het kansloze bestaan van jongeren in de wijk. Er is niks voor ze te doen.

Anderhalf jaar geleden zei de Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken jan Jambon nog dat de overheid orde op zaken zou stellen in Molenbeek. Wat is er van dat plan terechtgekomen? Tot nu toe weinig, zo op het eerste gezicht. Zelf liet Jambon eerder al weten dat dit niet in 10 maanden kon worden rechtgezet.

Extra alert

Ondanks de verschillende anti-terreuracties van vandaag is het dreigingsniveau in België niet opgeschroefd. Sinds november geldt Terreurdreiging 3, de een-na-hoogste, en daar is sinds gisteren geen verandering in gekomen. Wel zegt de politie vanavond extra alert te zijn bij het concert van de band Coldplay vanavond in het Koning Boudewijn Stadion in Brussel. De Belgen zelf laten zich ook niet gek te maken, getuige dit filmpje van de VRT. Je ziet een man op de plek van de aanslag van gisteren, op het station in Brussel, een vrolijk liedje spelen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.