Hij was één van de meest gezochte criminelen ter wereld: de Mexicaanse drugsbaas Joaquín 'El Chapo' Guzmán. Vrijdag werd hij gearresteerd. En dit weekend publiceerde Rolling Stone een interview dat acteur Sean Penn met El Chapo had. 

Dat interview vond plaats in oktober in de Mexicaanse jungle toen El Chapo nog voortvluchtig was. Hij was een half jaar eerder via een tunnel ontsnapt uit zijn zwaarbewaakte gevangenis.

De Volkskrant meldt vandaag dat de Mexicaanse autoriteiten Sean Penn willen ondervragen. De autoriteiten zouden met name informatie van Penn willen over de locatie van het interview, dat tot stand kwam omdat El Chapo een film wilde laten maken over zijn leven. In principe zijn er geen consequenties voor Penn, aangezien hij El Chapo geen geld heeft geboden en niet heeft geholpen met verder onderduiken.

Wel wordt er vanuit allerlei hoeken gereageerd op het omstreden interview, door onder andere het Witte Huis en Amerikaanse opiniemakers en journalisten.

Maar heel opvallend, vandaag liet de zoon van El Chapo, de vaak gearresteerde El Chapito, van zich horen via twitter: ‘Zoals onze vader zegt: Ook al gaan we naar de klote, we gaan met opgeheven hoofd door.’

Ook is er veel discussie over onder journalisten. Moet je zo’n man überhaupt zo’n podium geven, vragen zij zich af. Een Amerikaanse journalist twitterde: ‘Had dan de slachtoffers geinterviewd.’ En ook werd  bekend dat El Chapo het stuk van te voren mocht inzien.

Waar gaat het over vandaag op internet en sociale media, in de kranten en op radio en tv? EenVandaag selecteert elke werkdag uit die stroom feiten, beelden en meningen de belangrijkste Nieuwstrend.