Hugo Borst heeft vandaag een open brief geschreven aan staatsecretaris van Rijn, in het AD

Staatssecretaris van Rijn maakte afgelopen dinsdag een 'zwarte lijst' openbaar met slecht presterende verpleeg- en verzorgingstehuizen. Dit deed hij nadat er maandag vanuit de Tweede Kamer druk was uitgeoefend om de lijst openbaar te maken.

EenVandaag maakte afgelopen dinsdag een reportage over de publicatie van de lijst:

Borst roept in de brief op om de verzorgers van de ouderen enkel te laten verzorgen. Nu is het zo dat verzorgers alles (digitaal )moeten noteren: "Geachte staatsecretaris, verzorgers hebben één talent: ze kunnen magistraal zorgen. Laat ze dat dan ook doen. Laten we afspreken dat ze voortaan alleen het hoognodige opschrijven."

Volgens Borst heerst er daarnaast een angscultuur in de zorg die alleen maar voor beperkingen zorgt. Volgens hem is het systeem dan ook moreel failliet': "Topbestuurders weten niet en/of voelen niet wat zich op de afdelingen afspeelt. Het wachten is op een knal. Boze mantelzorgers, gefrustreerder verzorgers en managers met een geweten zullen de pleegzorg in deze mensonterende vorm laten ploffen."

Borst is van mening dat "we moeten kappen met die DDR-achtige bureaucratie."

Online wordt er veel gereageerd op de brief van Borst, vooral veel verplegers  zijn het eens met het hem:

Ook vanuit de politiek wordt gereageerd op de brief. Een aantal politici zijn het met Borst eens. Waaronder Vera Bergkamp, Tweede Kamerlid voor D66:

Mona Keijzer van het CDA: 

En Emile Roemer, voorzitter van de SP:

Ook Fokke en Sukke reageren op de brief, met de volgende cartoon:

In EenVandaag spreken we met Sjoerd Potter, Tweede Kamerlid voor de VVD. En met Sonja Kersten van de V&VN, de beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden. Want wat vinden zij van de woorden van Hugo Borst? Bekijk hieronder de volledig reactie.

Reactie Sonja Kersten

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.