‘Teveel kwetsbare ouderen in verpleeghuizen krijgen structureel niet de zorg die zij zo hard nodig hebben. Door gebrek aan aandacht zijn teveel verpleeghuisbewoners veroordeeld tot een monotoon bestaan. Dit is een aantasting van hun grondrechten.’ Zo begint het manifest ‘Scherp op Ouderenzorg’ van Hugo Borst en Carin Gaemers.  

Borst bezoekt regelmatig het verzorgingstehuis waar zijn moeder verblijft. Hij stelt meerdere misstanden vast. De zorg is de laatste jaren onderworpen aan veranderingen en bezuinigingen. We moeten ons afvragen wat we verwachten van de zorg en hoe de toekomst eruit ziet, aldus Borst. Hij hoopt dat het Manifest ervoor zorgt dat de politiek actie onderneemt. Veel mensen op social media steunen zijn betoog.

In EenVandaag een gesprek met Nienke Nieuwenhuizen, voorzitter van Verenso, de vereniging van specialisten in de ouderengeneeskunde. Zij slaakte gisteravond een diepe zucht toen zij naar De Wereld Draait Door keek, waar het manifest werd gepresenteerd. Nieuwenhuizen erkent dat de ouderenzorg beter moet, maar vindt tegelijkertijd dat burgers moeten ophouden verpleeghuizen te zien als een regelrechte horrorbestemming voor ouderen die echt niet langer thuis kunnen wonen.