Beelden van kinderen die gras en bladeren eten om te overleven gingen afgelopen week met name via Social Media de wereld over. Wanhopige burgers vroegen om hulp omdat kinderen en volwassenen  van de honger stierven.  En die hulp komt er. Vandaag werd bekend dat de VN trucks met voedsel, medicijnen en dekens naar het Syrische ‘hongerstadje’ Madaya stuurt.

De beelden werden afgelopen dagen massaal gedeeld. Op onderstaand diagram is te zien hoe het nieuws zich op Social Media ontwikkelde. De eerste piek zagen we afgelopen maandag, toen bekend werd dat kinderen gras en bladeren moest eten om te overleven. Bovenstaande beelden van het jongetje en het kleine babietje zorgden deze week voor wereldwijde pieken en aandacht. 

We zegen het eerder bij de Yezidi’s in 2014 en bij de aanvoerder van het Afrikaanse kinderleger van Koni: wereldwijde virtuele aandacht zorgt soms voor echte verontwaardiging en echt ingrijpen. 

Maar het blijft opletten: de Volkskrant publiceerde vandaag deze foto van een uitgehongerde Syrische jongen met de vermelding dat het een jongen in Madaya zou zijn, maar dat is dus niet zo, meldt journalist Harald Doornbos: Vreselijke foto, maar dit jongetje komt uit Douma – vlakbij Damascus - en het beeld is niet recent maar van 8 maanden geleden.

Dat dit niet in Madaya speelt wijst ons er niet alleen op dat je moet oppassen met dergelijke beelden op sociale media, maar vooral dat het er op veel plekken in Syrie zo aan toe ging en nog steeds toegaat. Zie bijvoorbeeld ook onderstaande reportage die EenVandaag twee jaar geleden maakte:

Waar gaat het over vandaag op internet en sociale media, in de kranten en op radio en tv? EenVandaag selecteert elke werkdag uit die stroom feiten, beelden en meningen de belangrijkste Nieuwstrend.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.