Er zijn bijna 4.000 geregistreerde gevallen in Brazilië die besmet zijn met het zikavirus. Na de Braziliaanse president roept ook de Amerikaanse president Obama op tot actie. Het onderzoek naar een vaccinatie voor de ziekte moet volgens hem versneld worden.

Sinds mei 2015 is er een uitbraak van het zikavirus in het Zuid-Amerikaanse land. De Braziliaanse president Dilma Roussef heeft eerder deze week al laten weten de strijd tegen het virus aan te gaan en zo snel mogelijk een vaccinatie te laten ontwikkelen.

Een aantal maanden na de uitbraak bleek dat het virus zich over Zuid- en Midden-Amerika verspreidde. Nu zijn er volgens de European Centre for Disease Prevention and Control inmiddels zevenentwintig landen waarin het virus gevonden is.

Zwangere vrouwen worden vooral gewaarschuwd niet naar landen in deze regio te reizen. Zij lopen de kans om het virus door te geven aan hun ongeboren kind, dat vervolgens ter wereld kan komen met een erg klein hoofd en onvolgroeide hersenen.  

Het virus wordt verspreid door de Aedesmuggen. Één op de vier mensen die besmet zijn krijgen klachten. Mogelijke symptomen zijn hoofdpijn, huiduitslag en acute koorts.  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.