Human Slaugtherhouse: Mass hangings and extermination at Saydnaya prison. Dat is de kop van een rapport dat Amnesty International vandaag presenteert. Het gaat over de Saydnaya gevangenis in Syrië, buiten Damascus. Daar worden volgens Amnesty op systematische wijze duizenden gevangenen geëxecuteerd door het regime van Assad. 

Amnesty presenteerde het rapport onder andere met deze tweets:

En ze kwamen met een filmpje naar buiten:

Omdat er weinig bekend is over het complex maakte Amnesty vorig jaar al een impressie van hoe deze martelgevangenis eruit ziet:

Voor het rapport heeft Amnesty met tientallen ooggetuigen gesproken. Ze schatten nu dat er tussen 2011 en 2015 tussen de 5.000 en 13.000 gevangenen zijn omgebracht in deze gevangenis. En ze zeggen geen reden te hebben om aan te nemen dat deze executies na 2015 zijn gestopt. Het regime van president Assad noemt het rapport propaganda.

Er wordt wereldwijd geschokt gereageerd. De afgelopen jaren kwamen er al met regelmaat verhalen naar buiten over onder andere martelingen in Syrië. Bijvoorbeeld toen een Syrische militaire fotograaf vluchtte, en op een USB-stick duizenden foto’s van dit soort gruwelijkheden uit Syrië smokkelde.

De omvang van de wreedheden in één van de gevangenissen wordt met het rapport van vandaag verder duidelijk. Maar omdat de marges zo ruim zijn, blijven er ook veel mensen die dit soort cijfers in twijfel trekken:

Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen begrijpt dat het soms lastig is om te achterhalen wat er zich nu precies afspeelt. “Voor de leek is het moeilijk om feit en fictie te onderscheiden, want buiten Amnesty zijn er verschillende organisaties die op een eigen manier cijfers bijhouden.” Toch stelt hij dat dit rapport past in het patroon dat we al langer zien in Syrië, waarbij mensen worden geëxecuteerd.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.