Het is onrustig in de VS. Eén vorm van protest viel op op social media. Dat is de #Cal-Exit. Het staat voor California Exit, oftewel een roep om de onafhankelijkheid van de staat California.

Daar wordt veel over getwitterd. Dit is de meest gedeelde reactie:  

‘Ik ben geen Amerikaan, ik ben een Californiër’

Ook een nieuwe vlag van de mogelijke Republiek Californië wordt veel gedeeld. Er gaan zelfs mensen de straat op. De drijvende kracht achter de campagne zou Shervin Pishevar moeten worden. Hij is een rijke investeerder uit Silicon Valley. Hij twitterde:

‘Als Trump wint dan start en financier ik een echte campagne voor Californië om onafhankelijk te worden.’

Het is overigens niet zijn idee. Het vuurtje is vooral aangestoken door deze persverklaring van de regering van de staat Californië. Daarin schrijven ze dat Californië het verzet tegen de ideeën van Trump zal leiden.

De roep om een onafhankelijk Californië is niet helemaal nieuw. Sterker nog, er is al een politieke partij die zich daar hard voor maakt met de Yes California campagne. Het doel is om in 2019 een referendum te houden over dit onderwerp.

In de VS komt de roep voor onafhankelijkheid vaak voor. Het uitroepen van onafhankelijkheid was in 1860 de aanleiding voor de bloedige burgeroorlog. Sindsdien komt de roep om onafhankelijkheid zo nu en dan opzetten in verschillende staten. Californië is dus niet de enige staat waar dit soort gevoelens spelen. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.