Van een Olympische held naar een loser waar iedereen z’n vragen bij stelt. Dat overkomt vier Amerikaanse olympische zwemmers, nu blijkt dat ze hebben gelogen over een overval.

Vier Amerikaanse zwemmers zeiden dit weekend slachtoffer te zijn geworden van een gewapende overval in Rio. Mannen verkleed als politie zouden de taxi waarin de atleten zaten hebben aangehouden en ze vervolgens hebben beroofd van hun portefeuilles en waardevolle spullen.

Hun verklaring bleek niet te kloppen. Alle vier de winnaars hadden een ander verhaal en er was ook geen enkele getuige te vinden van de overval. Twee van de zwemmers die al onderweg naar huis waren werden daarom uit het vliegtuig gehaald voor verdere verhoren.

Volgens de politie lag het anders. Na een nacht flink stappen ‘s ochtends vroeg hebben de athleten dronken op een tankstation een WC-deur ingetrapt en wildgeplast waarna ze door een beveiliger werden aangehouden. Dit is ook te zien op beveiligingsbeelden.

De Amerikanen zijn nu van hun voetstuk gevallen. Vooral Gouden medaille winnaar Ryan Lochte wordt genadeloos aangepakt door de pers.

De Amerikaanse zwemmers zijn niet de eersten die over de schreef gaan tijdens de Olympische Spelen. Eerder waren er al een Marokkaanse bokser en een bokser uit Namibië die beiden kamermeisjes zouden hebben aangerand.

Ook zijn deze week twee Australische zwemmers naar huis zijn gestuurd omdat ze een nachtje gingen feesten en niet terugkeerden in het Olympisch dorp. En dan is er natuurlijk nog het verhaal van onze eigen Yuri van Gelder.

In EenVandaag vertelt psychiater Bram Bakker wat de reden kan zijn dat topsporters soms zo uit de band springen.