“Heil Trump, heil ons volk, heil de overwinning.” Dat is hoe Richard Spencer, de leider van de Amerikaanse Alt Right-beweging, het publiek toesprak tijdens een bijeenkomst in Washington. De leden van de extreem-rechtse beweging reageerden met een Hitlergroet.

De speech zorgt voor veel opschudding in de media. De bijeenkomst werd georganiseerd om de overwinning van Donald Trump te vieren.

Ooit was het een marginale groepering in Amerika, maar nu Stephen Bannon de komende vier jaar een van Trump’s belangrijkste adviseurs wordt in het Witte Huis, is er veel aandacht voor de groep. Bannon is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Alt Right-beweging.

Alt Right is niet zomaar een groep; ze geloven in witte superioriteit en zijn extremer dan de Tea Party-beweging die we al langer kennen. Geen wonder dat de Amerikaanse media hier bovenop dook. Maar CNN maakte een pijnlijke fout.

Spencer stelt in de speech dat “men zich kan afvragen of deze mensen wel echt mensen zijn, of zielloze Golems,” (een Joodse legende die blindelings bevelen opvolgt). Op CNN was een debat over hem aan de gang toen dit in beeld kwam:

De nieuwszender zegt dat de speech over joden gaat, maar Spencer sprak hier over journalisten. Vorige week ging CNN nog voorop in de discussie naar nepnieuws, dit ligt dus extra gevoelig. Op social media reageerden mensen furieus op de fout. De zender heeft inmiddels gereageerd. Ze stellen: “het was een verkeerde inschatting, we hebben er spijt van en verontschuldigen ons.”

Daarnaast vallen mensen ook over de benaming Alt Right. Volgens velen moeten media het beestje bij de naam noemen: neonazi’s. Ook zouden ze geen aandacht meer moeten besteden aan de beweging, dat zou het ‘normaliseren’.