Wie wordt de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie? Ook die vraag speelt tijdens de komende Europese verkiezingen.

De Portugees Barroso neemt afscheid. Voor het eerst hebben de Europese fracties  kandidaten naar voren geschoven voor het voorzitterschap: de Luxemburger Jean-Claude Juncker, de Duitser Martin Schulz, de Belg Guy Verhofstadt, de Duitse Ska Keller en de Griek Alexis Tsipras.

Niet direct verkiesbaar

Maar we kunnen hen niet direct kiezen, op ons stembiljet staan immers alleen Nederlandse kandidaten voor het Europees Parlement stemmen. Wel maakt de kandidaat van de grootste Europese fractie kans om de nieuwe voorzitter te worden. Kanshebbers zijn Schulz en Juncker.

Regeringsleiders beslissen

Dat de kandidaat van de grootste fractie ook voorzitter wordt, is toch niet zeker. Uiteindelijk nemen de regeringsleiders namelijk de beslissing over de nieuwe voorzitter. Zij moeten wel rekening houden met de verkiezingsuitslag, maar ook met de wensen van de lidstaten. Pas als de regeringsleiders het eens zijn, mag het Europees Parlement zich over het voorstel uitspreken.