Het omvangrijke zedenproces tegen Robert M. is tijdelijk stilgelegd omdat de hoofdverdachte nieuwe rechters eist: zijn advocaten hebben de rechters gewraakt. Dat wraken van rechters gebeurt steeds vaker. In de rechtszaak tegen Wilders met succes, in veel andere zaken met minder succes.

Vandaag had Robert M. het woord en zei dat het vonnis van de zaak bij voorbaat al vast ligt. "Ik moet nooit meer vrijkomen", was de conclusie die M. trok uit het optreden van de rechters. Vandaar dat de advocaten van M., Wim Anker en Tjalling van der Goot, gisteren een wrakingsverzoek bij de rechtbank hebben ingediend. Dit verzoek wordt morgen door de wrakingskamer in Amsterdam gehonoreerd of afgewezen. Tot die tijd is het proces geschorst.

Het aantal wrakingen is de afgelopen jaren flink toegenomen. Waar komt die trend vandaan? Hoe vaak slagen wrakingen? Wat zegt dit over het vertrouwen in de rechtspraak?

In EenVandaag een reportage met rechtspsycholoog Peter van Koppen en strafpleiter Gerard Spong. Daarnaast spreken we met Jaap Sap, voorzitter van de wrakingskamer van de Rechtbank Utrecht.

Verslaggever Daan van de Staaij, die voor EenVandaag de rechtzaak van Robert M. volgt, schreef een blog over de kans op slagen van het wrakingsverzoek. Klik hier om dat blog te lezen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.