"Het maakt je zelfverzekerd als je weet hoe je je moet gedragen in elke situatie", zegt schrijfster Reinildis van Ditzhuyzen. Ze schreef een nieuwe versie van het etiquetteboek 'Hoe hoort het eigenlijk?', beter bekend als 'De Dikke Ditz'. Nieuwe tijden vragen om nieuwe regels, maar dat is niet de enige reden dat etiquette momenteel zo goed verkoopt.

Het etiquetteboek, van oorsprong van Amy Groskamp-ten Have kent inmiddels 42 versies. Waarom een nieuwe versie nodig was? "Nieuwe tijden, hebben nieuwe regels nodig", zegt van Reinildis van Ditzhuyzen. Ze maakt de regels niet maar, observeert wat er gebeurt en maakt hier regels voor.

Soms komen er mensen naar haar toe om te vragen hoe het hoort, zoals bij de zwartepietendiscussie. Maar een antwoord heeft ze niet altijd. "Laatst kwam er een juf naar mij toe voor hulp. Ze was bezig met een musical en een leerling zei dat ze tijdens de ramadan geen muziek mochten luisteren. Ze zei tegen mij: 'Reinildis, hoe hoort het eigenlijk?' Ik antwoordde dat ik ook geen idee heb, ik maak geen regels. De nieuwe tijden vragen om nieuwe regels maar, hoe die zich gaan ontwikkelen is voor mij ook een vraag. Dat heeft vaak tijd nodig", legt van Ditzhuyzen uit.

Kijk & lees ook

'Je scoort er punten mee'

"Het lijkt misschien een tuttenboek, maar goede manieren zijn het smeermiddel van de samenleving. Mensen willen graag weten waar ze aan toe zijn, etiquette zorgen voor duidelijkheid", zegt van Ditzhuyzen.

Dat mensen etiquette nodig vinden, merkt ook Anne-Marie van Leggelo. Zij geeft etiquetteworkshops aan verschillende groepen. "Zowel zakelijk als voor een collegezaal leg ik mensen uit wat etiquette voor hun kan betekenen." Dat gaat voor Anne-Marie van een glas op de juiste manier vasthouden tot het juist geven van een hand. In het bedrijfsleven is het hebben van een juiste houding belangrijk volgens haar. Je scoort er punten mee. "Het maakt je zelfverzekerd als je tijdens een etentje weet hoe je je moet gedragen."

Lees & luister ook

Studentenverenigingen houden gedragsregels in ere

Etiquette lijkt soms - vooral voor de jeugd - ouderwets, maar bij veel studentenverenigingen vinden ze het belangrijk bepaalde gedragsregels die al jaren mee gaan in ere te houden.  Zo hanteert studentenroeivereniging Triton zogenoemde mores.

Eveline en Daan zijn lid bij de vereniging en leggen uit dat je geen horloge om mag in de zaal, niet met je rug tegen de bar mag staan en je niet mag zoenen in de zaal. "Sommige regels vind ik wel stom", zegt Eveline. Daan zegt het belangrijk en mooi te vinden dat zulke regels al zo lang meegaan.

De twee organiseren dit jaar het gala en daar komt ook weer aparte etiquette bij kijken, die niet in De Dikke Ditz staan. "De man schrijf een blauwe brief met zilveren letters als hij de vrouw mee wil met gala", legt Daan uit. Eveline: "Vervolgens nodigt de vrouw de man uit op de thee met een roze brief met gouden letters. Als er een koekje bij de thee komt, wil ze graag naar het gala met de man." Daan zegt dat als er appeltaart met slagroom bij de thee komt kijken, het pas echt een gezellige avond gaat worden. "Zo'n appeltaart heb ik helaas nog niet mogen ontvangen", zegt ze lachend.

'Etiquette is niet tuttig, maar nuttig'

Triton haalde dit jaar weer een recordaantal ledeninschrijvingen, De Dikke Ditz heeft een nieuwe versie en ook de workshops van Anne-Marie Leggelo lopen naar eigen zeggen goed. Etiquette verkoopt goed, kun je wel stellen. Lang niet altijd om simpelweg te zorgen dat je je glas goed vasthoudt of een date kan regelen met een blauwe brief. "Etiquette is niet tuttig maar nuttig", zegt Van Ditzhuyzen en volgens Leggelo zijn ze 'niet boring maar scoring'.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.