De laatste weken wordt de wereld weer opgeschrikt door al dan niet mislukte aanslagen. Is er sprake van een nieuwe terreurdreiging door Al Qaida?

Op de eerste kerstdag probeerde een Nigeriaan een vliegtuig op te blazen. Hij zou door Al Qaida zijn getraind in Yemen. De spanningen lopen op. Al Qaida heeft moslims opgeroepen westerse diplomaten in Yemen te doden. Gisteren zijn in Jemen twee Al Qaida leden gedood en inmiddels zijn dan ook weer een aantal ambassades geopend. Het leger in Yemen is een grootschalig offensief tegen Al Qaida begonnen.

De veiligheidsmaatregelen op de vliegvelden zijn inmiddels verscherpt maar de VS klaagt erover dat ze door veel internationale vliegvelden genegeerd worden.

Op de Nieuwjaarsdag is de Deense cartoonist en zijn familie ontsnapt aan de dood toen een Somalische moslimterrorist zijn huis wist binnen te dringen. Het is niet zeker of hij in opdracht van Al Qaida handelde.

In Somalie zijn gisteren 50 mensen gedood door Al Shabaab strijders, die Al Qaida gelieeerd zij.

Een Vandaag praat met de defensie-specialisten Ko Colijn en Christ Klep over de ontwikkeling van Al Qaida na 11 september 2001.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.