De KNSB en het NCO-NSF hebben het bezwaar van Thialf en Transportium tegen de voorlopige gunning aan Icedome Almere afgewezen, waarmee Almere vanaf 2016 definitief de nieuwe schaatshoofdstad van Nederland lijkt te worden.

Zowel het Heerenveense Thialf als Transportium  uit Zoetermeer hadden in augustus bezwaar aangetekend tegen de voorlopige gunning van de topsportlocatie aan Almere. Deze voorlopige gunning was door Icedome in Almere afgedwongen via een kort geding. Zowel Transportium als Thialf hebben laten weten teleurgesteld te zijn in de beslissing. 

Frank Heijerman van Transportium weet nog niet of er zonder gunning alsnog een nieuwe ijsbaan in Zoetermeer zal komen. Thialf-directeur Eelco Derks liet weten eventueel ook zonder topsport door te kunnen, maar overweegt een grotere nadruk te gaan leggen op recreatief schaatsen. 

Uitslag enquete

De provincie Friesland heeft laten weten de gerechtelijke procedure waarmee toewijzing aan Thialf moest worden afgedwongen te staken en zegt zich te gaan concentreren op de verbouwing van Thialf. Eerder gaf 57% van de Friezen in het EenVandaag Opiniepanel aan voor de renovatie van Thialf te zijn, ook als het Icedome in Almere de toewijzing van topsportlocatie zou krijgen.

Opstappen Terpstra

Eerder werd de integriteit van inmiddels oud-KNSB voorzitter Terpstra in twijfel getrokken omdat hij intern voorstander zou zijn geweest van toekenning aan Almere, terwijl hij naar buiten toe twijfels uitte. In een stemming onder de Ledenraad van de KNSB werd echter unaniem steun uitgesproken voor Terpstra. Een dag later echter verweet Olympisch- en wereldkampioen schaatsen Sven Kramer het bestuur incompetentie en sprak hij zijn onbegrip uit voor de vertrouwensstem van de Ledenraad. Terpstra trok hieruit zijn conclusies en stapte op als voorzitter.

Bekijk in de timeline hieronder eerdere items die EenVandaag maakte over de toekenning van topsportlocatie aan Almere:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.