In mei komt er een nieuwe privacywet aan waardoor burgers in Europa veel meer zeggenschap krijgen over de gegevens die bedrijven, van sportverenigingen tot verzekeraars, opslaan. De nieuwe wet, General Data Protection (GDPR), geldt als de grootste wijziging voor het verzamelen van persoonsgegevens sinds de geboorte van het internet.

Eurocommissaris voor Consumentenrecht en Justitie Vera Jourová is in Brussel verantwoordelijk voor de nieuwe wet. Ze kijkt er enorm naar uit, want hiermee kan ze nog beter bedrijven aanpakken die onzorgvuldig handelen met persoonsgegevens. Zoals Facebook. De meeste mensen weten dat Facebook privé-gegevens gebruikt om gepersonaliseerde advertenties te tonen. Maar sinds naar buiten kwam dat het Britse bedrijf Cambridge Analytica ook de gegevens gebruikte om de verkiezingen te beïnvloeden ligt de website enorm onder vuur. Jourová noemt het datalek ‘totaal onaanvaardbaar. “Ik hoop dat dit schandaal een wake-up call is, want het raakt aan de fundamenten van onze democratie.” 

Facebook verbieden?

Jourová zal Facebook niet kunnen verbieden. Maar als mocht blijken dat Facebook slecht om blijft gaan met het beschermen van privé-gegevens zou de commissaris het netwerk wel kunnen dwingen om gebruik te maken van het ‘Privacy Shield’. Dit privacyschild is een overeenkomst over de bescherming van persoonsgegevens tussen Europa en de VS. Als Facebook hier niet meer gebruik van kan maken zullen ze andere manieren moeten vinden om data tussen Europa en Amerika uit te kunnen wisselen.

'Ik zie Facebook manipuleren'

Eurocommissaris Jourová werd in 1964 geboren in Tsjechoslowakije (in die tijd een communistisch land) en heeft nog scherpe herinneringen aan de communistische propaganda. “Ik heb een hekel aan het gevoel gemanipuleerd te worden. Dat herinner ik me van toen ik jong was. En ik zie overeenkomsten met Facebook, ook Facebook zie ik manipuleren. Mensen zijn daar gegroepeerd en gevangen in een bubbel waar je moeilijk uit komt om een dialoog te hebben.” Het lijkt Jourová waarschijnlijk dat de Amerikaanse verkiezingen en het Brexit-referendum beïnvloed zijn door algoritmes.“We zullen in de commissie een serieus gesprek hebben over hoe we de agressieve marketing met privégegevens kunnen stoppen. Ik wil niet in een samenleving wonen waarin de verkiezingen worden gewonnen door diegene die voor die marketing kan betalen.”

Nog een grote slag te maken

De wet lijkt misschien het meest relevant voor websites zoals Facebook en Twitter, maar alle organisaties in Europa gaan eronder vallen. Voor veel bedrijven is de nieuwe wet een enorme kluif. Verschillende onderzoeken laten zien dat, hoewel de wet 25 mei ingaat, veel bedrijven nog niet aan de slag zijn gegaan om de wet te implementeren. Gevaarlijk, want overtreding kan leiden tot hoge boetes. Bernardo Walta, commercieel directeur van Goudse Verzekeringen begrijpt wel waardoor ondernemingen het voor zich uit schuiven: “Het is ingewikkeld en vraagt veel tijd. Wij zijn al sinds 2016 met 15 man bezig om ons bedrijf hierop voor te bereiden. Hoe moeten MKB’ers dat dan doen?” Walta vindt het wel een goede zaak dat er een verandering komt. “We werken met gevoelige informatie zoals adres-, medische en loongegevens. Klanten moeten erop vertrouwen dat we hier goed mee om gaan. Ze kunnen dat vanaf 25 mei zelf beheren.”

Eurocommissaris Jourová erkent dat organisaties veel werk hebben aan het implementeren van de nieuwe wet. Maar ze zegt dat bedrijven weten dat als mensen erop kunnen vertrouwen dat hun privacy gegarandeerd is dit een aanjager is voor economisch succes. “Ik durf wel te zeggen dat vanaf eind mei de data van Europese burgers de best beschermde data ter wereld zijn.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.