Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie zal een onafhankelijk onderzoek instellen naar de aanbestedingsprocedure van de nieuwe politievoertuigen. De minister laat dit aan EenVandaag weten in reactie op de beschuldigingen van een aantal bedrijven die buiten de boot vielen bij de aanbesteding.

De Nederlandse politie besteedde eerder dit jaar na een openbare aanbesteding de aanschaf van 13.000 nieuwe politievoertuigen uit aan Volkswagenimporteur PON uit Amersfoort. Concurrerende bedrijven stellen dat zij geen schijn van kans hadden en dat de voorwaarden zo waren opgesteld, dat de politie slechts bij één partij uit kon komen: autobedrijf PON. Minister Opstelten van Justitie en Veiligheid wil elke schijn van belangenverstrengeling of concurrentievervalsing vermijden: "De minister vindt dat er geen enkele zweem mag bestaan dat er iets niet in orde zou zijn met de aanbestedingsprocedure."

Kritiek op aanbestedingsprocedure

De kritiek op de aanbestedingsprocedure komt onder andere van Gerard van Hoeven van Tomar, een bedrijf dat gespecialiseerd is in signalerings- en opsporingsapparatuur. Van Hoeven in EenVandaag: “Onze vragen over de aanbesteding werden niet goed beantwoord. Het bedrijf PON had wel alle juiste informatie. De overheid wilde die informatie niet delen met andere auto-importeurs. Er is bewust gekozen voor een strategie om PON in een bevoorrechte positie te brengen. PON heeft alles en dan krijg je de bijzondere situatie dat je leverancier bent, dat je je eigen facturen mag gaan beoordelen, je eigen garantie mag beoordelen. Populair gezegd keurt de slager zijn eigen vlees.”

Blanco cheque

Volgens Van Hoeven van Tomar zijn de belastingbetaler en de agent op straat de dupe van dit beleid. “De inkooporganisatie van de politie heeft namens de belastingbetaler een blanco cheque afgegeven aan autobedrijf PON. Dit terwijl er aanzienlijk en aantoonbaar betere spullen te verkrijgen zijn die ook nog goedkoper zijn. Tot op heden is er ondanks onze verzoeken geen serieus onderzoek gedaan naar de aanbesteding”, aldus Van Hoeven. Politievakbond ACP roept een ieder die zich met de aanbestedingsprocedure heeft bemoeid op om openheid van zaken te geven. Dit om de schijn van handjeklap weg te nemen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.