Je wordt wakker uit een coma. En dan? Veel patiënten hebben ernstig hersenletsel en de weg naar herstel is lang en zwaar. Door een nieuwe behandelmethode komen twee keer zoveel jongeren bij bewustzijn dan verwacht en herstellen vergaand. In EénVandaag het bijzondere verhaal van de eerste patiënte die behandeld werd.

Het nieuwe behandelprogramma VIN (Vroege Intensieve Neuronrevalidatie) werd ontwikkeld door het revalidatiecentrum Leijpark in Tilburg. Het is een behandelmethode voor kinderen en jongeren die, nadat ze in coma zijn geraakt, langere tijd in een vegetatieve toestand of in een lage bewustzijnstoestand verkeren. Psycholoog Henk Eilander werkte mee aan de ontwikkeling van het VIN-programma en schreef een boek over de eerste patiënte, Christel. In het boek 'Een knuffel van Christel' schrijft hij over de nieuwe behandelmethode. Hij legt uit hoe hersenen werken, wat hersenletsel is en hoeveel verschillende varianten van coma bestaan. Ook vertelt hij over een instrument waarmee het bewustzijn van een patiënt vastgesteld kan worden. Hiermee is de mate van herstel te voorspellen, wat erg belangrijk kan zijn voor de familie.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.