Generaties lang spiegelen meisjes over de hele wereld zich aan de prinsesjes van Disney. In de nieuwe film The Princess and the Frog is de prinses voor het eerst zwart. Vanuit alle hoeken krijgt Disney kritiek. Zo is haar huidskleur te licht, haar haar te stijl en zijn haar lippen niet vol genoeg . EenVandaag maakt kennis met het eerste zwarte prinsesje Tiana.

Vooral in Amerika wordt de nieuwe tekenfilm flink bekritiseerd, en dan gaat het niet alleen over het uiterlijk van de prinses. De Amerikanen zijn niet blij dat de donkere prinses wordt veranderd in kikker, en bijna de hele film in deze gedaante blijft. Maar het grootste verwijt is dat Disney door middel van een zwarte prinses mee zou willen liften op de Obama-hype. Niks van waar, zegt de filmmaatschappij, we waren al bezig met de film voordat Obama überhaupt presidentskandidaat was.

In Nederland is de film recent in premiere gegaan.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.