In 1944 werd het 38,6 graden in het Gelderse Warnsveld. Amateur-meteoroloog Jan Thate noteerde het vanuit zijn achtertuin in een logboekje. Pas na de oorlog bleek het een Nederlands hitterecord te zijn. En dat bleef het 75 jaar lang. Tot vandaag.

Vanmiddag werd het hitterecord dan eindelijk verbroken. De 39 graden werd aangetikt in Brabant en het kwik loopt mogelijk nog verder op. Monica Thate, dochter van Jan Thate, had nog zo gehoopt dat het record van haar vader de 75 jaar zou halen. "Het zou leuk zijn geweest, maar we laten er geen traan om."

Weerhuisje

Op 23 augustus 1944 liep het kwik in de achtertuin van amateur-meteoroloog en huisarts Jan Thate in Warnsveld op tot 38,6 graden. Thate hield weerlogboeken bij en meette driemaal daags de temperatuur in een speciaal daarvoor gebouwd weerhuisje. Ook die bewuste 23 augustus. Om 19.00 uur bereikte het kwik 38,6 graden. Pas na de oorlog ontdekte Thate, nadat hij zijn logboek naar de KNMI had gestuurd, dat het om een absoluut hitterecord ging.

Wim Hissink (86) kan zich de zomer van 1944 in Warnsveld nog goed herinneren. "De mussen vielen dood van het dak. Slapen was er niet bij, zo heet was het. Mensen gingen niet naar bed, zaten op stoeltjes op de stoep." Ook vandaag heeft hij het warm. En hij voelt al aankomen dat het hitterecord zal worden verpulverd. "Wat een weer, hè? Daar kan '44 niet tegenop."

Plaquette

Ook al ligt het warmterecord niet meer in hun handen, Warnsveld viert sowieso feest op 23 augustus. Dan is het namelijk exact 75 jaar geleden dat hun record werd gevestigd. Monica zal een plaquette onthullen voor haar voormalig ouderlijk huis. En in samenwerking met de dorpsraad, de PKN-gemeente en de Oranjevereniging van Warnsveld organiseert de familie allerlei feestelijkheden ter nagedachtenis van het hitterecord.

Tv-reportage: Nieuw hitterecord verdrijft Warnsveld van eerste plek.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.