"We stellen onze expertise graag ter beschikking. We weten nog van MH17 dat het fijn is als landen hun hulp aanbieden", meldt Lex Meulenbroek, DNA-deskundige van het NFI, destijds betrokken bij de identificatie van de slachtoffers van MH17.

"Het is van belang vanaf welke hoogte het toestel neerstortte, eerder zagen we bij de vliegramp in Tripoli dat dat relatief eenvoudig was omdat het vliegtuig niet vanaf grote hoogte neerstortte. Bij MH17 was dat anders", aldus Meulenbroek. Uiteindelijk werden binnen zes maanden verreweg de meeste slachtoffers geïdentificeerd door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Het instituut is overigens nog niet benaderd voor hulp. Meulenbroek: "Dat zal wel via diplomatieke wegen lopen."

Bulldozers onderzocht door Bellingcat

Naast identificatie volgt er ook nog een mogelijk strafrechtelijk onderzoek, en in elk geval een onderzoek naar de oorzaak van de crash. Iran zegt tot op heden dat het niet met het neerstorten van het vliegtuig te maken heeft, maar bij onderzoeksjournalistiek collectief Bellingcat betwijfelen ze dat.

Ondertussen is Iran ook bezig met het ruimen van alle sporen die mogelijk relevant onderzoek in de weg staan. Bellingcat heeft middels pluiswerk kunnen bevestigen dat de bulldozers ook daadwerkelijk actief zijn op de plek van de vliegtuigcrash. "Schandalig dat de crashsite nu opgeruimd wordt. Dat hebben we gecheckt en dubbel gecheckt en bevestigd gekregen", zegt Nico Dekens van Bellingcat. Die zoektocht en identificatie van slachtoffers wordt mogelijk bemoeilijkt door juist dat opruimen van de plek van de crash door die bulldozers.

Verslaggever Harm van Atteveld spreekt met Nico Dekens van onderzoekscollectief Bellingcat.

Rol Rusland

Een partij die mogelijk ook een rol zou spelen in een onderzoek naar de oorzaak van de crash is Rusland. Want ook al wordt er in Russische media gesproken van een Iraanse raket die het vliegtuig mogelijk neerhaalde, het gaat toch echt om een door Rusland geleverd raketsysteem waarmee Iran zichzelf kan verdedigen.

"Rusland houdt zich op de vlakte, Iran is een bondgenoot van Rusland en de Russen hebben natuurlijk ook nog hun handen vol aan de nasleep van MH17 en het onderzoek daar naar", zo meldt Rusland kenner Helga Salemon, van onderzoeksbureau Most.

Bekijk hier de NieuwsTrend.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.