"In a surprise move to everyone who is alive, Google said it's going to buy Apple for $9 billion." Zo begint het persbericht van het Amerikaanse persbureau Dow Jones, dat vanochtend verscheen. Al snel werd duidelijk dat het ging om een 'nepbericht' dat werd verspreid door een technisch foutje. Google was helemaal niet van plan om Apple over te nemen. Het is niet de eerste keer dat een financieel persbureau onjuiste berichten weergeeft. In november 2016 publiceerde persbureau Bloomberg nepnieuws over het Franse bouwbedrijf VINCI, wat vervolgens grote gevolgen had voor de waarde van het bedrijf.

Waardedaling

Bloomberg publiceerde een bericht waarin stond dat de 'chief financial officer' van het Franse VINCI opstapte vanwege boekhoudfraude. Achteraf bleek dat niet te kloppen, maar dit nepbericht zorgde er wel voor dat de koers van het bedrijf enorm kelderde. Wie achter het nepbericht van VINCI zat in 2016, dat weten we nog steeds niet. Volgens Corné van Zeijl, analist en beurscommentator, moet het iemand geweest zijn die geld wilde verdienen op deze manier. "En dat is diegene goed gelukt. De waarde VINCI daalde binnen tien minuten met 18%. Dat gaat om ontzettend veel geld." 

Bloomberg

Dit soort berichten zijn volgens Van Zeijl in ieder geval niet goed voor het betrouwbare imago voor het financiële persbureau Bloomberg. "Ik weet niet hoe het kan dat ze dit bericht hebben geplaatst zonder te checken of het ook echt klopt. Het persbericht dat ze kregen van iemand die zich voordeed als medewerker van VINCI schijnt heel erg betrouwbaar te zijn geweest", aldus Van Zeijl. "Naast deze twee gevallen gebeurt het ook wel eens vaker dat geruchten ervoor zorgen dat koersen van bedrijven dalen of stijgen. Helemaal nieuw is het fenomeen niet, vroeger werden onjuiste geruchten rond gefluisterd op de beurs, nu gaat dat veel sneller via Twitter."

Apple

Apple hoeft zich volgens Van Zeijl geen zorgen te maken. "De waarde van het bedrijf is op dit moment 850 miljard dollar, waardoor dit bericht al sowieso erg ongeloofwaardig klinkt. Daarnaast kan je ook aan de manier waarop dit persbericht geschreven is, zien dat het gaat om een kladje dat per ongeluk is gepubliceerd. Dit kleeft dus niet aan Apple."  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.