“Nederlanders die voor het mooie weer naar Bordeaux afreizen, kunnen in de toekomst vakantievieren in eigen land.” Dat schrijft het KNMI in een prognose over de extreme hitte die wij de komende jaren vaker gaan meemaken. Als het aan de wijnboeren ligt, doen we dit met een glas Nederlandse wijn in de hand.

De droogte en warmte van de laatste weken zijn een voorproefje van het Franse klimaat waar Nederlandse wijnboeren nu al even van profiteren. Wijnboer Roelof Visscher ziet de voordelen: “Je ziet bij ons nu ongelofelijk veel druiven. Twente is deze zomer de droogste plek van Nederland, maar wij profiteren vooral van de warmte.” Waar de oogst van de wijnboer vorig jaar door een late vorst 30 procent minder was dan normaal, verwacht hij dit jaar een veel gunstigere oogst.

Sommige Franse wijngebieden zouden té warm zijn

Nederland telt inmiddels zo’n 150 wijngaarden verspreid over 240 hectare. Toch denk je bij lekkere wijn eerder aan een Franse Merlot, een Spaanse Tempranillo of een Italiaanse Chianti. Maar door klimaatverandering zou de wijnbouw naar het noorden kunnen verschuiven. “Wijnboeren profiteren juist van klimaatverandering”, zegt hoogleraar milieusysteemanalyse Rik Leeman. "In Engeland wordt de laatste jaren bijvoorbeeld veel meer champagne geproduceerd.”

In sommige bekende wijngebieden in Frankrijk zou het zelfs té warm zijn voor de druiventeelt. “In Frankrijk wordt het door de warmte steeds moeilijker om zuur in de wijn te houden”, zegt wijnboer Roelof Visscher. “In Nederland wordt het steeds makkelijker om druiven te rijpen door de hogere temperaturen. We kunnen ook nieuwe soorten druiven uitproberen.”

Niet te vroeg juichen

Wijnboeren in Nederland moeten volgens hoogleraar Rik Leeman niet te vroeg juichen. Hoewel de droogte en warmte nu vooral gunstig is, kan omslag in het weer roet in het eten gooien. “De druiven moeten in deze periode groter worden. Het is moeilijk te zeggen wat er de komende weken en maanden gaat gebeuren en of het zo positief blijft voor wijnboeren. Als het in augustus bijvoorbeeld opeens nat wordt, heb je weer kans op schimmel.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.