Honorair consuls vinden dat zij niet genoeg steun krijgen vanuit Den Haag. Wereldwijd verenigen ze zich in een brief aan minister Blok, met een eis voor meer gehoor. In de brief schrijven de consuls dat ze weinig bevoegdheden hebben vergeleken met ambassadeurs en beschikken over mindere faciliteiten. Dit allemaal ten nadele van de Nederlanders in het buitenland die zij vertegenwoordigen. 

"Wij zijn de ogen en oren van Nederland in de landen waar wij werkzaam zijn", schrijven de consuls. "Maar in de praktijk zijn onze bevoegdheden de afgelopen tien jaar steeds kleiner geworden, en soms zelfs gemarginaliseerd." De teller staat inmiddels op 24 honorair consuls die zich beklagen over het feit dat ze een unieke positie hebben, maar dat deze lang niet volledig benut kan worden.

info

Wat is een honorair consul?

Veel landen en steden waar geen ambassade is, hebben een consulaat met een honorair consul aan het hoofd. Een consulaat dient als steunpunt voor Nederlanders in het buitenland en vertegenwoordigt de algemene en economische belangen van Nederland. In sommige gevallen is er een consulaat en honorair consul in een land waar al een ambassade is. In Manchester, bijvoorbeeld, terwijl er in Londen een ambassade is. In andere gevallen vertegenwoordigt één Nederlandse ambassadeur meerdere landen, en heeft daardoor ieder land een honorair consul maar geen ambassade.

Duizenden kilometers en honderden euro’s voor nieuw paspoort

Sinds 2009 is het verplicht een vingerafdruk af te staan bij het aanvragen van een paspoort. Omdat honorair consuls (HC’s) geen vingerafdrukken mogen afnemen, moeten Nederlanders vaak zelf een lange reis afleggen én bekostigen om hun paspoort te verlengen. Het verzoek van HC’s om vingerafdruk canners te krijgen is afgewezen door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Reden zou zijn de kosten van de apparatuur en het feit dat de consuls niet getraind zijn om de scanners te gebruiken.

"De scanners zijn makkelijker te gebruiken dan een koffiemachine", schrijven de consuls. Zolang er geen scanners beschikbaar zijn op consulaten, zullen Nederlanders ver moeten reizen voor een nieuw paspoort. Nederlanders in het Australische Perth moeten naar Sydney om hun paspoort te vernieuwen: 4000 kilometer en ruim 4 uur vliegen verderop. Op Hawaii moeten Nederlanders nóg verder reizen voor een nieuw paspoort, waar de beste optie San Francisco is: 5 uur vliegen en 6000 kilometer verder.

'We voelen ons derderangs burgers'

Door deze beperkingen voelen honorair consuls én Nederlanders in het buitenland zich niet gehoord. Antonietta Sgherzi is de voorzitter van belangenorganisatie Nederlanders in het Buitenland en hoort geregeld klachten. "We moeten eigenlijk behandeld worden als gewone, volwaardige Nederlanders en niet als derderangs Nederlanders."

Nederlandse nationaliteit kwijtraken

Een ander probleem is het gebrek aan goede voorlichting aan Nederlanders in het buitenland, zegt advocaat Thomas van Houwelingen: "Wanneer mensen met vragen komen die iets ingewikkelder zijn, weten ambassades en consulaten het niet of geven ze verkeerde informatie." Hij heeft te maken gehad met Nederlanders die hun nationaliteit zijn kwijtgeraakt omdat zij niet wisten dat dit binnen tien jaar moest gebeuren.

De volledige brief van de honorair consuls aan minister Blok is hier te lezen:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.