Onze koeien, varkens en kippen zijn minder resistent voor antibiotica. Vooral terugdringen van deze medicijnen in de veehouderij lijkt daar de oorzaak van. Dat blijkt uit het MARAN-rapport, een monitor die bacterieën bij dieren in de gaten houdt.  

Het afgelopen jaar keken we met angst, naar de toename van resistentie, zegt hoogleraar Dik Mevius, veterinair microbioloog bij het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad (en hoogleraar Antimicrobiële Resistentie aan Universiteit Utrecht). Maar nu blijkt dus dat die afneemt. Het lijkt er op dat de genomen maatregelen in Nederland effect hebben. Al sinds 2009 hamert de overheid erop dat boeren minder antibiotica gebruiken. 

Wat betekent het afnemen van die resistentie voor de mens? En hoe doen andere landen het vergeleken met Nederland? In EenVandaag een gesprek met Mevius. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.