Eén ding staat vast: het wordt een recordbedrag dat vandaag wordt ingezameld voor de slachtoffers van de ramp in Azië. Op regeringsniveau wordt natuurlijk ook gedoneerd en in dat kader was onze minister van Ontwikkelingssamenwerking, mevrouw Van Ardenne vandaag in Jakarta waar de donorconferentie plaatsvond.

De internationale donorconferentie in Jakarta over de gevolgen van de zeebeving in Azië en Afrika heeft donderdag ingestemd met de oprichting van een waarschuwingssysteem tegen tsunami's in de Indische Oceaan.Deskundigen menen dat een dergelijk waarschuwingssysteem het leven van veel mensen had kunnen redden. Veel landen rond de Stille Oceaan zoals Japan en de Verengde Staten hebben al een dergelijk waarschuwingssysteem. De 26 landen en organisaties die de eendaagse conferentie bijwoonden, verwelkomden het voorstel de schuldenlast van de getroffen landen te verminderen. Een aantal Westerse landen riepen op tot bevriezing van de schulden van deze landen.De conferentie riep de Verenigde Naties ook op de internationale gemeenschap te mobiliseren en om de coördinatie van de hulp te verbeteren. De vergadering vroeg de VN ook een speciale donorconferentie te beleggen voor duurzame hulp en wederopbouw van de getroffen gebieden.Secretaris-generaal Kofi Annan van de VN riep tijdens zijn opening toespraak de internationale gemeenschap op onmiddellijk 977 miljoen dollar vrij te maken voor noodhulp.Tot dusver heeft de internationale gemeenschap 4 miljard dollar toegezegd. De Europese Commissie beloofde in Jakarta de hulp te verhogen tot 450 miljoen euro. Samen met de bedragen die andere EU-leden al hadden toegezegd, komt de hulp van de EU-leden boven de 1,5 miljard euro. Japan en de VS zeiden dat zij waarschijnlijk hun bijdragen ook verhogen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.