Nederland krijgt steeds vaker te maken met medicijntekorten. Dat zegt de Inspectie voor de Gezondheidszorg vanavond in een uitzending van EenVandaag. Alleen al dit jaar is er tienmaal melding gemaakt van een tekort aan medicijnen.

De vrees bestaat dat dit verergert door recordtekorten in het buitenland. Hoofdinspecteur Josée Hansen: “In de loop van de jaren krijgen we steeds meer meldingen. Dit is zo langzamerhand een wereldwijd probleem aan het worden”.

De Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) maakte begin deze maand al bekend dat er in Amerika sprake is van recordtekorten aan medicijnen in 2010 en 2011. Deze tekorten raken de medicijnvoorziening ook in Nederland. Zo bleek vorige week dat er vrijwel geen Caelyx meer leverbaar is, een levensrekkend medicijn voor borst- en eierstokkanker.

Volgens de Inspectie zijn onder meer de centralisatie van de productie van medicijnen en grondstoffen in één fabriek en de ligging van deze fabrieken in verre landen oorzaken van de wereldwijd oplopende tekorten.

In Nederland is er bijvoorbeeld vrijwel geen Caelyx meer op voorraad. Dat is een medicijn dat de groei van tumoren in bedwang houdt bij ongeneeslijk zieke patiënten met borst- en eierstokkanker. "Dat betekent dat patiënten die nu behandelingen krijgen binnen één tot twee maanden moeten stoppen. En dat we geen behandeling kunnen starten bij nieuwe patiënten", zegt Koos van der Hoeven, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie.

De oorzaak van het tekort is een productieprobleem in de enige fabriek in de Verenigde Staten waar het medicijn wordt geproduceerd. “Dit is een niet acceptabele situatie. Als een middel geregistreerd is, dan moet diegene die het maakt de verplichting hebben om het te kunnen leveren”.

“De Nederlandse markt is ongeveer één procent van de wereldmarkt. In economische termen zou dat onze invloed zijn. We hebben meer invloed als we in een netwerk gaan optreden", vertelt Josée Hansen (IGZ). Volgens haar moet Nederland gezamenlijk met andere Europese lidstaten optrekken om het probleem op te lossen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.