Nederland stuurt eind januari een grensbewakingsteam naar het Griekse eiland Chios. Het team gaat daar te werk onder de vlag van het Europese agentschap Frontex.

Dat kondigde staatssecretaris Dijkhof van Veiligheid en Justitie vandaag aan. ‘De Griekse buitengrens is ook onze buitengrens. Die moet beter bewaakt worden en daar dragen we actief aan bij’, aldus Dijkhof.

Het team bestaat uit vijfenveertig mensen van de marechaussee, de zeehavenpolitie en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Veel mensen maken de oversteek naar Griekse eilanden als Chios en Samos. Tot oktober vorig jaar kwamen er bijna 700.000 vluchtelingen via de Middellandse Zee naar Europa. Nog voor het weer verslechterde wilden vele vluchtelingen de oversteek over de ruige zee maken.

Eind oktober reisden onze verslaggevers Joost van Wijk en Harm van Atteveld af naar Chios. Samen met de Nederlandse Marechaussee gingen zij op patrouille. Ze onderschepten een boot met veertig vluchtelingen op de Middellandse Zee.

Bekijk hieronder eerdere reportages over de belevenissen van onze verslaggevers in Chios.

Chios

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.