Generaal buiten dienst en VN-adviseur Patrick Cammaert vindt dat Nederland kan en moet bijdragen aan de aanstaande missie van de Verenigde Naties in de Centraal Afrikaanse Republiek. 

'We hebben zeer onlangs het drama in Rwanda herdacht, we hebben allemaal gezegd: dit mag nooit meer gebeuren. Nu zien we in de Centraal Afrikaanse Republiek opnieuw hoe mensen met machetes worden afgeslacht. Waarom draagt Nederland dan niet haar steentje bij?', dit zegt hij vanavond in de uitzending van EenVandaag.

Sinds een coup van moslimrebellen vorig jaar is de chaos compleet in het al decennia onstabiele land. Christengroeperingen zijn uit op wraak, en nu zijn lynchpartijen, onthoofding van kinderen en seksueel geweld aan de orde van de dag. Al bijna een kwart van de 4,4 miljoen mensen tellende bevolking is op de vlucht geslagen. 

6000 Afrikaanse en 2000 Franse militairen zijn er tot nu toe niet in geslaagd het conflict te sussen. Daarom besloten de Verenigde Naties deze maand 12 000 blauwhelmen te sturen. Nederland levert tot nu toe twee militairen aan een commandocentrum in Griekenland en minister Timmermans van Buitenlandse Zaken wil het daarbij houden. Volgens de minister ligt een deelname aan de missie in de CAR niet voor de hand, aangezien Nederland al deelneemt aan de missie in Mali. 

VN-adviseur Cammaert begrijpt deze opstelling niet. 'De bijdrage van Nederland aan de missie in Mali is belangrijk, maar het is niet zo dat het een het ander uitsluit. 

Een kleine bijdrage kan al een groot verschil maken. Zo kan Nederland een transportmissie uitvoeren, medische capaciteit of stafofficieren leveren. Een kleine, goed uitgeruste missie in de CAR kan Nederland best volhouden en kan in dit land een groot verschil maken.'

EenVandaag heeft de uitspraken van Patrick Cammaert voorgelegd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie is tot op heden nog niet in staat geweest te reageren.

Vanavond in EenVandaag een gesprek met generaal buiten dienst Patrick Cammaert en het verhaal van een vluchteling uit de Centraal Afrikaanse Republiek.

Hier nog extra toelichting van Patrick Cammaert. Hij wil duidelijkheid over de financiën rondom een VN-missie:

Reactie Patrick Cammaert