Het OM wil Oost-Europese dievenbendes harder aanpakken. Arrestanten krijgen voortaan minstens een maand celstraf als strafeis. Volgens Gerrit van der Kamp van politievakbond ACP is dat niet genoeg: "Nederland is een walhalla voor mobiele bandieten."

Regelmatig worden Nederlandse winkeliers en vrachtvervoerders met grote overmacht overvallen door zogeheten mobiele bandieten. De politie zit al tijden in de maag met deze bendes. Geko Visser van de Nationale Politie omschrijft de dieven als volgt: "Het gaat om personen uit het buitenland, die stelselmatig en internationaal rondtrekken. Het is niet te vergelijken met een meisje dat lippenstick steelt. Dit zijn professionals. Het is echt goed georganiseerd."

Lees ook

Saxofoonbende

De bendes komen vaak weg met grootschalige winkeldiefstal. Marc van Mill van blaasinstrumentenwinkel Unisono in Kerkdriel ondervond de nare gevolgen van een overval door mobiele bandieten. Drie keer kwam de 'Saxofoonbende' langs om zijn instrumenten te stelen. "Een keer hebben ze me zelfs bedreigd met een hakbijl."

Marc van Mill vertelt over de overvallen door mobiele bandieten in zijn blaasinstrumentenwinkel.

Goede infrastructuur

Midden- en kleinbedrijf Nederland (MKB) constateert al jaren dat de dievenbendes vrij spel hebben in Nederland. Els Prins van het MKB: "De infrastructuur leent zich er goed voor, de wegen zijn goed en de afstanden zijn heel klein. Daarnaast kun je prima op 1000 kilometer afstand de beste routes inventariseren. Een paar maanden gevangenisstraf zet geen zoden aan de dijk."

Volgens het MKB wordt er te weinig gebruik gemaakt van daderinformatie. "Het delen van informatie stuit vaak op de Autoriteit Persoonsgegevens. De privacy van de dader is beter beschermd dan van het slachtoffer. Daardoor is er geen dossieropbouw mogelijk."

Privacy zit in de weg

Ook volgens de politievakbond gebeurt er te weinig met gegevens over de verschillende overvallen. "We doen te weinig met het bewaren van gegevens. Dat is vanwege de privacy aan hele strenge eisen gebonden." Volgens Gerrit van der Kamp (politievakbond ACP) is er sprake van een wapenwedloop tussen criminelen en de politie, waarbij criminelen wel maximaal gebruik maken van beschikbare data en de politie niet.

Van der Kamp onderschrijft dat Nederland ruim baan geeft aan mobiele bandieten: "Water loopt naar het laagste punt. Het is heel goed van het OM om dit nu te doen, maar je moet ook zorgen dat de maatregelen afschrikwekkend zijn. Het is natuurlijk een walhalla voor deze criminelen."

TV-reportage: het Openbaar Ministerie wil rondtrekkende criminelen harder bestraffen. Zal dat effect hebben?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.