Arme Jetta Klijnsma. Het was mijn eerste gedachte, terwijl het toch Frans Weekers is die vertrekt. Beiden werden gezien als ‘de zwakste schakel’ in het kabinet. Verantwoordelijk voor pechdossiers, maar de suggestie dat Weekers (VVD) en Klijnsma (PvdA) in de gevarenzone verkeren is mij tot gisteren uit het hoofd gepraat. 

Journalistieke hoogmoed werd mij verweten toen ik hier op 1 januari in een blog suggereerde dat Weekers weleens voortijdig zou kunnen opstappen. Een hooggeplaatst coalitiekamerlid verzekerde mij gisteren, enkele uren voor Weekers’ deconfiture, dat ‘zolang de coalitie wil dat iedereen blijft zitten, iedereen blijft zitten’.

Afhankelijkheid

Maar dat is de situatie niet meer. ’t Is zelfs de vraag of de coalitie nog wel over het eigen personeelsbeleid gaat. Premier Rutte wil de boel ‘bij elkaar houden’, maar door de wankele basis (minderheid in Eerste Kamer) is hij bij alles afhankelijk van de D66, ChristenUnie en SGP. Als de ‘meest-geliefde-oppositiepartijen’ van iemand afwillen, dan moet Rutte wel z’n knopen tellen, want hij is van de gedoogpartners  afhankelijk. Nu is Weekers niet écht naar huis gestuurd. Zijn performance was zo slecht, dat hier meer sprake is van politieke automutilatie waarbij de oppositie meer de uitzwaairol had richting uitgang.

Zucht van verlichting

Het campagneteam van de VVD slaakt zeker stiekem een zucht van verlichting. De liberalen hebben enkele collegapartijen gebeld met het verzoek ‘t in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen en het Europees Parlement over en weer een beetje rustig te houden. In bijzonder is dat verzoek naar de PvdA gegaan. Een staatssecretaris die wekelijks onder vuur ligt is natuurlijk een crime voor een campagnestrateeg. En dat dreigde wel na het - overigens tussen VVD en PvdA afgesproken - wekelijkse rapportagevoorstel van Henk Nijboer(PvdA) aan Weekers

Baanzekerheid

Voor de PvdA is het hopen dat de gedoogpartners staatssecretaris Klijnsma het voorjaar door helpen met haar gehannes rond de bijstand, Wajong en de pensioenen. Hoe dan ook is het gedaan met de baanzekerheid voor bewindslieden. Samen met verkiezingskoorts en peilingstress is het een zenuwachtig makende cocktail.

Na het weekend, hoe pijnlijk ook, is Weekers alweer vergeten. Gaat iedereen speculeren over opvolgers of een mogelijke reorganisatie in het kabinet. Ik doe even mee, voor wat het waard is. Ik noem Kees van Dijkhuizen, nu bij ABN-AMRO, bedacht belastinghervorming voor Weekers en is afkomstig van Financiën. En  Arno Visser staat vast ook op lijstjes, die zit bij de Rekenkamer, oud-wethouder van Almere en oud-Kamerlid. Weet als geen ander hoe je cijfers moet controleren.

update
clock 04-02-2014 11:32

Wiebes wordt de nieuwe staatssecretaris

Koning Willem-Alexander heeft de Amsterdamse wethouder Eric Wiebes vandaag benoemd tot staatssecretaris van Financiën. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.