Met een kleine meerderheid (51 procent) heeft Turkije zondag ingestemd met een historische grondwetswijziging. De uitslag van het referendum betekent een vergaande uitbreiding van de presidentiële macht, en dus meer invloed voor de huidige president Erdogan.  

Zo heeft hij vanaf nu de mogelijkheid om te regeren per decreet - dus zonder tussenkomst van het parlement - en kan hij zelfs het parlement laten ontbinden. Een van de ingrijpendste veranderingen waar Erdogan voor pleit, is het herinvoeren van de doodstraf. Tijdens zijn overwinningsspeech zondagavond begon hij opnieuw over dit punt ten overstaan van een scanderende menigte. Erdogan belooft om de herinvoering van de doodstraf voor te leggen aan het parlement, en als er geen meerderheid voor is in het parlement is hij bereid om hier een referendum over uit te schrijven.

Doodstraf uit wetboek

In 2004 besloot Turkije juist nog om de doodstraf uit het wetboek te halen om zo meer kans te maken op toetreding tot de Europese Unie. Sinds de mislukte couppoging van afgelopen jaar heeft Erdogan zich juist weer nadrukkelijk uitgesproken als voorstander van de doodstraf. Volgens Erdogan zal het herinvoeren van de doodstraf een afschrikwekkend effect hebben op iedereen die overweegt om de huidige regering opnieuw te dwarsbomen. 

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International maakt zich grote zorgen over de ontwikkelingen in Turkije. Sinds de couppoging zijn ruim 47.000 mensen gearresteerd, onder wie 120 journalisten. Amnesty vreest dat deze journalisten uiteindelijk ten onrechte zullen worden veroordeeld voor terroristische activiteiten. In EenVandaag reageert Emile Affolter van Amnesty op de uitlatingen van Erdoga over de doodstraf. Ook Han ten Broeke, woordvoerder Buitenlandse Zaken voor de VVD, komt aan het woord.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.