Hij is het brein achter de gijzeling in Algerije: Mokhtar Belmokhtar of 'Mister Marlboro' -die bijnaam heeft hij vanwege zijn sigarettensmokkel- is de voormalig leider van al-Qaida in de Maghreb. De Franse inlichtingendienst noemt hem 'de ongrijpbare'.

De jihadisten waarschuwen nu voor meer gewelddadige acties. Dat heeft het Mauritaanse persbureau ANI gemeld. Er is nog altijd weinig informatie over de gijzeling in Algerije, die gisteren -na een interventie van het Algerijnse leger- uitdraaide op een bloedbad. De gijzeling is nog niet ten einde: de Britten sturen een interventieteam naar het afgelegen gascomplex aan de grens met Libië.

Wie is 'Mister Marlboro'? De vergelijking met Bin Laden is al snel gemaakt. Belmokhtar bouwde in de Maghreb -grofweg het noordwestelijke deel van Afrika- een reputatie op als sigarettensmokkelaar, waarmee hij de jihad financierde, en is waarschijnlijk verantwoordelijk voor een aantal kidnappings. Bovendien heeft hij een lange staat van dienst als jihadstrijder: eind jaren tachtig vocht hij al tegen de sovjettroepen in Afghanistan.

EenVandaag maakte gisteren een reportage over de kans dat het conflict zich uitbreid:

Timboektoe, Mali

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.