Nederland is als gastland uitgenodigd voor de Beijng International Book Fair die in augustus in Peking wordt gehouden. De stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek is voornemens om hier met een aantal Nederlandse topschrijvers naar toe te gaan. Maar moeten deze auteurs naar een land gaan waar eigen schrijvers en kunstenaars worden opgepakt omdat ze een kritisch stemgeluid tegen het regime laten horen?

Veel Nederlandse schrijvers zijn van plan om de beurs te bezoeken. Onder andere Adriaan van Dis, Anna Enquist, Geert Mak, Midas Dekkers, J. Bernlef, Margriet de Moor, Herman Koch en Kader Abdolah. Zij zien de beurs, die behoort tot 's werelds grootste internationale boekenbeurzen, als een mooie kans om uitgegeven te worden in China. Maar zou de huidige situatie in het land niet voor vraagtekens moeten zorgen? Afgelopen maanden werden nog veel schrijvers opgepakt omdat zij kritiek hadden op het Chinese regime. De Communistische Partij is bang dat er in navolging van de Arabische lente ook in hun land een revolutie zou plaatsvinden.

Vanavond in EenVandaag: zouden de Nederlandse schrijvers uit protest tegen de onderdrukking en uit solidariteit voor Chinese collega-schrijvers thuis moeten blijven?

De arrestatie van China's bekendste kunstenaar Ai Weiwei vorige maand leverde wereldwijd veel commotie op. Bekijk de reportage die EenVandaag maakte hieronder terug:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.