Minister De Jonge van Volksgezondheid steunt gemeenten die maatregelen nemen tegen demonstranten bij abortusklinieken. Hij is voor bufferzones rond de klinieken waarbinnen niet gedemonstreerd mag worden.

Tegen het AD zegt de minister dat demonstranten zich geregeld 'zeer kwalijk en soms ook smakeloos' uiten tegen vrouwen die op het punt staan hun zwangerschap te laten afbreken. Hij vindt dat het afgelopen moet zijn met dat wangedrag.

info

Anti-abortus-activist bedreigt tv-ploeg EenVandaag

Een verslaggever en cameraman van EenVandaag zijn vanmiddag bedreigd door Pro-life-activist Hugo Bos na een interview over bufferzones bij abortusklinieken.

Het interview was in het kantoor van anti-abortusbeweging Civitas Christiana in Nijmegen. Bos is oprichter van die stichting. Hij reageerde op de kritiek dat vrouwen bij abortusklinieken worden lastig gevallen. Plotseling brak hij het interview af en verliet hij de kamer. Buiten beeld zei hij: "Wat een eikels, ik sla ze verrot als ze niet oppassen."

Enkele minuten later kwam hij terug met drie collega's. Zowel Bos als een collega filmde de ploeg van EenVandaag op intimiderende wijze met telefoons. Een andere collega gaf de camera een tik en dreigde de cameraman te slaan met een stoel, waarop de ploeg het pand verliet.

Lees ook

Undercoverbeelden

Anti-abortusdemonstranten duiken steeds vaker op voor de ingang van abortusklinieken in Nederland. In januari maakte EenVandaag undercoverbeelden, die laten zien dat de demonstranten vrouwen ervan proberen te overtuigen het kindje te houden.

Anti-abortusdemonstranten overtuigen zwangere vrouwen om hun kindje te houden

Bufferzones

Na de reportage van EenVandaag pleitte het Humanistisch Verbond voor bufferzones rond de klinieken om demonstranten op afstand te houden. Dat is in het buitenland heel gebruikelijk. Bij een abortuskliniek in Roermond is dat inmiddels ingevoerd.

Minister De Jonge vindt het 'een goed idee' en zegt dat hij daarover contact heeft met gemeenten en klinieken. "Vrouwen moeten zich bij de entree van de kliniek niet hoeven te verantwoorden tegenover een wildvreemde over wat zij daar gaan doen. Helemaal niet op zo'n moeilijk moment in hun leven!"

info

Reactie gemeente Utrecht

Demonstreren is een grondrecht. De burgemeester biedt daar zoveel mogelijk ruimte aan en legt zo min mogelijk beperkingen op bij demonstraties. In sommige situaties ontstaan echter lastige dilemma's, zoals bij abortusklinieken. In Utrecht voeren we momenteel gesprekken met de betrokken partijen. Omdat dit proces nog loopt, kunnen we nu nog geen inhoudelijke mededelingen doen.

Tv-reportage EenVandaag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.