Volgens minister van Defensie Ank Bijleveld is Nederland in oorlog met Rusland. Een cyberoorlog, welteverstaan. De minister deed de opmerkelijke uitspraak in het programma WNL op Zondag. Volgens expert diplomatie Robert van de Roer had zij dat beter niet zo kunnen aanpakken.

Het woord 'oorlog' in combinatie met ons land valt niet vaak, maar af en toe gebeurt het toch. Premier Rutte sprak eerder in soortgelijke termen over de strijd tegen Islamitische Staat.

'Met vijand ISIS in oorlog'

Ook toen viel het woord ‘oorlog’. Rutte nam het woord, vlak na de aanslagen op de Bataclan in Parijs, op een persconferentie in de mond. “ISIS is onze vijand, daarmee zijn wij in oorlog. Zo is het!”. 

Expert diplomatie Robert van der Roer was het destijds eens met het optreden van de premier na de aanslag. “Op dat moment had ISIS grote delen van Syrië in handen. Rutte is in actie gekomen en heeft zijn rug recht gehouden. Nederland was op dat moment consequent”, aldus Van de Roer.

Babbelzucht

Toch is het verstandig om te blijven waken dat het woord ‘oorlog’ niet zomaar wordt genoemd, zegt de expert diplomatie. Volgens Van de Roer heeft minister Bijleveld een minder goede beurt gemaakt dan Rutte in 2015. “Mevrouw Bijleveld is ten prooi gevallen aan babbelzucht. Iets anders kan ik er niet van maken. Ze maakt het woord oorlog tot haar eigendom en dat kan niet als minister.”

Van de Roer meent dat minister Bijleveld wel wat voorzichtiger had mogen zijn: “Een minister hoort zich niet zo te uiten. Ze pakte geen regie en liet zich het woord oorlog in de mond leggen. Een minister moet waken over haar eigen waardigheid.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.