Morgen begint de rechtszaak tegen Geert Wilders vanwege de 'minder-minder'-uitspraak. De PVV-voorman deed de uitspraak tijdens de PVV-uitslagenavond op 19 maart 2014. Wat gebeurde er precies? Vanavond in EenVandaag een reconstructie van die avond. 

Duizenden mensen deden naar aanleiding van de uitspraak aangifte. Het Openbaar Ministerie vervolgt de PVV-voorman voor het aanzetten tot haat, discriminatie, belediging en uitlokking. 

 

Kwam de uitspraak onverwacht of was het voorop gezet? EenVandaag blikt terug. Een gevoelige kwestie: Wilders wil ons niet te woord staan over de avond. Ook zijn fractiegenoten hullen zich in stilzwijgen. In vertrouwen en buiten de camera geven enkelen wel wat informatie. Zo blijkt dat een fractiemedewerker op de bewuste avond het publiek instrueerde 'minder-minder' te scanderen op een vraag die Wilders zou gaan stellen, maar nog onbekend was. 'Hoezoe minder?', wilde één van de aanwezigen weten. De desbetreffende fractiemedewerker zou daarop gezegd hebben: 'Het gaat om minder Indianen'. 

We spreken verder met journalisten Michiel Breedveld (NOS) en Jos Heymans (RTL) die bij de uitslagenavond aanwezig waren. 

Terugkijken: Justitie wil Wilders opnieuw voor de rechter

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.