Mag Geert Wilders alles zeggen wat hij wil of niet? Dat zal de centrale vraag zijn bij het hoger beroep in de rechtszaak tegen Geert Wilders. De zaak draait om de ‘minder-minder’-uitspraak van de PVV-voorman die hij doet op de uitslagenavond na de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014. De uitspraak zorgt voor grote ophef en leidt tot veel aangiften tegen Wilders. Hij zou aanzetten tot haat en discriminatie.

Op 9 december 2016 veroordeelde de rechter Geert Wilders tot groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie. De rechter legt Wilders echter geen straf op. Zowel Wilders als het OM gaan tegen deze uitspraak in hoger beroep. De rechtbank heeft voor dit hoger beroep 11 zittingsdagen uitgetrokken. 

Rechtsgeleerde en publicist Paul Cliteur vindt de hele rechtszaak rond de uitspraken van Wilders onnodig. “Deze zaak is schadelijk voor de democratie maar ook voor de rechtsstaat omdat er geen wettelijke bepaling is die het rechtvaardigt dat hij veroordeeld kan worden.”

Mag een politicus alles zeggen?

Dit hoger beroep gaat vooral over de vrijheid van meningsuiting. Zit daar een grens aan en zo ja, waar moet die gesteld worden? Mag een politicus alles zeggen of mag hij veroordeeld worden voor uitspraken die als discriminerend worden ervaren? 

Voor Paul Cliteur is de vrijheid van meningsuiting het hoogste goed en moet Wilders, zeker als politicus, kunnen zeggen wat hij wil: ”Wilders wordt vervolgd om de uitspraken die hij doet en daar nemen mensen aanstoot aan, net als toentertijd met de uitspraken van Theo van Gogh en Pim Fortuyn. Zij zijn beiden vermoord. Die vrijheid van expressie is een principe dat heel belangrijk is en dat enorm onder druk staat. Want er zijn mensen die bereid zijn om door middel van geweld anderen het zwijgen op te leggen.”

‘Uitspraken van Wilders zijn kwetsend en discriminerend’

Bouchra Dibi van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) deelt zijn mening niet: “De uitspraken van Wilders zijn kwetsend en discriminerend. Ik begrijp dat de vrijheid van meningsuiting heel belangrijk is, maar we leven ook in een rechtsstaat en als mensen zich gediscrimineerd voelen, dan hebben zij het recht daar iets tegen te doen.”

Geert Wilders: Een gotspe dat ik daar moet staan

Geert Wilders zelf ziet het hoger beroep met lede ogen aan. “Ik vind het een gotspe dat ik daar moet staan. (…) En ik trek me geen bal aan van welke uitkomst dan ook. Ik blijf kritisch op de zaken die een kritische blik nodig hebben.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.