Fruittelers in het zuiden van Nederland verwachten een dramatische oogst dit jaar. De opbrengst zal op sommige plekken de helft tot wel driekwart lager uitkomen dan normaal. De Nederlandse Fruittelers Organisatie spreekt van een miljoenenschade. 

Oorzaak van de tegenvallende oogst is het koude weer en de strenge nachtvorst in april. Telers konden zich daar niet allemaal even goed tegen wapenen. Zo konden appeltelers in Zeeland hun bomen niet beregenen omdat ze niet over zoet waren beschikken. Ook in Brabant en Limburg lijden telers veel schade.

Vooral de appeloogst zal dit jaar flink tegenvallen, waarschuwen telers. Niet alleen Nederland is overigens getroffen. In heel Europa valt de opbrengst tegen. Consumenten moeten rekening gaan houden met hogere prijzen in de winkel.

EenVandaag bezoekt de boomgaard van fruitteler Herman van Kesteren in Elst en spreekt met voorzitter Olav Kavelaars van de Kring Brabant-Zeeland van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.