De Europese Unie heeft recent besloten 200 miljoen euro beschikbaar te maken aan Eritrea voor ontwikkelingshulp, ondanks de mensenrechten schendingen in het land. Eritrea wordt ook wel het Noord-Korea van Afrika genoemd.

Een VN-commissie publiceerde vorig jaar een zeer kritisch rapport over de situatie in Eritrea, zo zou er sprake zijn van zeer ernstige en wijdverspreide schendingen van mensenrechten.

Vanmiddag wordt in het Europese parlement gedebatteerd over de relatie met het dictatoriale regime in Eritrea. Veel parlementariërs vinden dat Europa geen financiële hulp moet geven aan het regime. 

EenVandaag maakte eerder deze reportage over de situatie in Eritrea:

In Nederland lopen enkele rechtszaken en sommaties tegen journalisten en een wetenschapper die hebben bericht over de ‘de lange arm van  Asmara’. Het gaat onder meer om zaken die zijn aangespannen door voormalig voorzitter Meseret Bahlbi van de jongerenorganisatie Young People’s Front for Democracy and Justice. Hij meent er valselijk van te zijn beschuldigd de spil te zijn van de Eritrese inlichtingendienst in Nederland.

In Radio EenVandaag een gesprek met Bahlbi. Hij gaat in de uitzending live in debat met Groen Links europarlementariër Judith Sargentini. 

Verslaggever Harm Atteveld ging naar de redactie van Argos en sprak daar met journaliste Sanne Terlingen. Zowel het programma Argos als Terlingen zelf werden aangeklaagd voor smaad.