In de serie 'Mijn Nederland' trekken verslaggevers van Radio EenVandaag het land in en horen wat er leeft onder de mensen. Zijn het de landelijke thema’s waar de mensen zich druk over maken of is dat wat om de hoek gebeurt belangrijker? In Mijn Nederland staat iedere week staat een nieuwe plaats centraal. Deze week bezoekt verslaggever Laura Kors Lutjebroek.

Aflevering 1: De oude heren

 

In de eerste aflevering ontmoet oudere heren die elke dag om klokslag 11.30u samenkomen op het centrale pleintje. Onderwerp van gesprek: waarom mensen een afkeer hebben van buitenlanders in het witste dorp van het land? Plus, zorgen we goed voor mensen die zijn afgekeurd?

Aflevering 2: De pastorie

De katholieke kerk heeft al jarenlang geen eigen pastoor meer. De bijbehorende (gigantische) pastorie heeft inmiddels een andere functie gekregen: het logeerhuis Merakel voor meervoudig gehandicapte kinderen. Een van de initiatiefnemers en vader van de gehandicapte Britt, Martien Lighthart, leidt ons rond. Het opzetten van Merakel had nogal wat voeten in aarde. De bureaucratie is ontzettend groot en zit vol tegenstrijdigheden, zegt hij. 

“Voor de legionella-testen moeten de de kranen heter worden dan 60 graden, maar volgens de IGZ mogen de kranen niet heter dan 45 graden anders branden de cliënten zich. 

Aflevering 3: De honderd Polen in Lutjebroek

In Lutjebroek wonen ruim 100 Polen, ongeveer 5% van de bevolking, die werken in de agrarische sector. Verslaggever Laura Kors bezoekt een Poolse jongen, die aangeeft dat Nederlandse mannen een Poolse vrouw willen, maar Nederlandse vrouwen juist liever geen Poolse man. Verder weet hij bijna op de stem nauwkeurig hoeveel mensen er in zijn dorp op de PVV hebben gestemd. 

Aflevering 4: De plaatselijke autodealer

In de plaatselijke autodealer staat voor het eerst een tweedehands elektrische auto te koop. Even wennen voor personeel en eigenaar. “Het is best spannend, maar we gaan met onze tijd mee”. Dat geldt overigens ook voor het fenomeen de ‘papadag’, die een van de monteurs tot grote verrassing van de eigenaar aanvroeg. 

Aflevering 5: Een soldaat van de paus

In Lutjebroek staat 1 standbeeld. Het is van Pieter Janszoon Jong. Hij was in de negentiende eeuw een zouaaf, een soldaat van de paus. De dorpelingen waren zo trots op hem en de 7 anderen die vanuit Lutjebroek naar Italië vertrokken om voor de paus te vechten, dat ze hun voetbalclub De Zouaven noemde. Dat is de club waar Ronald en Frank de Boer hun loopbaan begonnen. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.