Stuur de koeien vaker de wei in en de stikstofuitstoot vermindert fors. Hoeveel precies weten we niet, dus moeten we meten. Want door per koe te meten, weet je pas echt hoeveel een bedrijf uitstoot. Boer Tepper heeft hier een oplossing voor.

De Drentse kringloopboer Maurits Tepper heeft een systeem bedacht waarmee hij meet hoelang een koe in de wei staat. Tot nu toe wordt de uitstoot via een algemeen rekenmodel berekend, en is daarom niet heel precies. "En dus moeten we aan het meten", zegt Tepper. Zodat per bedrijf, of zelfs per koe, een heel precies beeld van de uitstoot kan worden gevormd.

Vage metingen

"Je schiet met hagel", zegt Tepper over het bestaande systeem. "Wat ik voorstel is dat boeren hun koeien veel vaker in de wei zetten. In de wei raakt de plas niet vermengt met de poep en ontstaat er geen stikstof. Als de boeren die dit kunnen doen, het ook echt gaan doen, kan er heel veel stikstof bespaard worden."

Door per koe te meten, ontstaat een veel nauwkeuriger beeld van de echte uitstoot per bedrijf. Dit is erg belangrijk volgens Tepper. "Je praat nu over het wel of niet uitkopen of verplaatsen van complete bedrijven. Dan is het wel zaak dat je die besluiten neemt op basis van juiste data en niet op basis van een generiek model!"

Meer koeien in de wei zorgt voor minder stikstofuitstoot. Bekijk hier hoe dat werkt.

Elektronisch oormerk

We moeten volgens Tepper dus gaan meten, willen we effectiever zijn. "Nu gaan we bij boerenbedrijven uit van vage metingen en wordt alles op één hoop gegooid. Zo kan het zijn dat vier bedrijven bij een Natura 2000 gebied liggen, waarbij er twee heel weinig uitstoten en twee heel veel. Toch worden ze allemaal hoog aangeslagen, omdat de uitstoot daar relatief hoog is."

Dat moet anders, vindt hij. "Stel dat twee boeren die veel uitstoten omdat hun koeien op stal staan, de koeien 80 procent van de tijd naar buiten doen. Dan scheelt dit heel veel uitstoot. Door het oormerk te vervangen voor een elektronisch oormerk is de koe te volgen. Staat de koe in de wei is er geen sprake van uitstoot. Met dit systeem zou dit allemaal te meten zijn. Dan kunnen we inzichtelijk maken welk bedrijf wat uitstoot en wordt het mogelijk maatwerk te leveren."

Boer Tepper wil koeien volgen in de wei om stikstofuitstoot precies in kaart te brengen. Bekijk hier hoe zijn uitvinding werkt.

'Gaat over stoppen, verplaatsen of veranderen van bedrijven'

Met die data in de cloud kan een boer heel precies kijken welke keuzes gemaakt moeten worden, en dat is ontzettend belangrijk, benadrukt Tepper. "Het gaat momenteel niet over een pak suiker. Het gaat over stoppen, verplaatsen of verandering van bedrijven. Met die keuzes zijn enorme belangen gemoeid."

"Het gaat veel geld kosten", zegt hij, waarschuwend over de ingrijpende veranderingen die eraan komen. "Dan wil je toch heel precies weten hoe het er voor staat per bedrijf. Want het ene boerenbedrijf is het andere niet. De verschillen zijn gigantisch. Het kan zomaar zijn dat de uitstoot van twee extensieve boerenbedrijven veel lager is dan bijvoorbeeld de buurman die een intensieve melkveehouderij heeft. Ze worden allemaal voor dezelfde hoeveelheid aangeslagen. Ik denk dat dit anders moet."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.