Zakendoen met wiethandelaren wordt strafbaar. De hoogste hennepbestrijders in ons land openen de aanval op LEGALE bedrijven die meeverdienen aan de wietteelt. Aan de wietindustrie worden miljarden verdiend. Niet alleen door de criminele onderwereld dus, maar ook door GEWONE bedrijven zoals banken, makelaars of fabrikanten van kweekspullen. Politie en justitie willen daar nu snel een einde aan maken.

Dat zeggen politiechef Max Daniel en hoofdofficier Gerrit van der Burg, belast met het terugdringen van de grootschalige hennepteelt in Nederland, in het Actualiteitenprogramma EenVandaag.

De legale wietindustrie is met een jaaromzet van naar schatting 2 – 4 miljard een van de meest aantrekkelijke bedrijfstakken geworden voor de georganiseerde misdaad. Maar ook legale bedrijven uit de ‘bovenwereld’ doen goede zaken. Het gaat om financiele dienstverleners, zoals kredietverstrekkers, makelaars en notarissen, die bijvoorbeeld meewerken met witwassen van zwart geld.

Maar ook de omvangrijke industrie aan kweekprodukten en servicediensten voor het opzetten van porfessionele wietplantages liggen onder vuur. Politie en justitie hebben legale bedrijven die openlijk meewerken aan de in hun ogen gecriminaliseerde hennepteelt in kaart gebracht. Als het aan Van den Burg en Daniel ligt worden die toeleveranciers strafbaar. Een wetswijziging hiervoor is in de maak. Beiden zijn lid van de Taskforce Aanpak Georganiseerde Hennepteelt, die door minister Hirsch Ballin is geïnstalleerd om de georganiseerde hennepteelt een slag toe te brengen.

EenVandaag brengt vandaag en morgen in reportages de wereld achter de georganiseerde wietteelt in beeld en maakt de balans op van 35 jaar gedoogbeleid

Meeverdienen wiethandel aangepakt