Het aantal meesters in het basisonderwijs neemt verder af. Zo ver, dat zonder ingrijpen de meester uit het lagere onderwijs dreigt te verdwijnen. Dat blijkt uit cijfers van de Onderwijsbond die zaterdag in het Onderwijsblad worden gepresenteerd.

Het percentage vrouwen in het lagere onderwijs was in 2011 meer dan 86 procent. En het aantal scholen waar nog alleen maar juffen voor de klas staan nam flink toe. Dat boet niet in aan de kwaliteit van het onderwijs, zegt de onderwijsbond. Ook onder de juffen blijft dat goed. Maar met name voor de jongens dreigt er door het ontbreken van mannelijke rolmodellen, dus meesters, een negatieve invloed op de ontwikkeling.

Andere aanpak jongens

Volgens emeritus hoogleraar pedagogiek Louis Tavecchio kunnen jongens ondersneeuwen in het door vrouwen gedomineerde onderwijs. Jongens hebben rolmodellen nodig, maar door het steeds meer ontbreken van mannen in het onderwijs kunnen bijvoorbeeld moeilijke jongens ontsporen. Bovendien pakken juffen de jongens vaker negatiever aan, waar ze meisjes positiever benaderen.

EenVandaag maakte een reportage over een school waar de meester in het afgelopen decennium in de minderheid raakte. Ook bezochten we een lezing bij Jeugdwerk Den Haag, waar hulpverleners en onderwijzers zich grote zorgen maken over het ontbreken van meesters in het basisonderwijs. Jeugdwerk heeft mede door het ontbreken van mannelijke rolmodellen te maken met veel ontspoorde jongens.

Kijk hier vast het complete interview met emeritus hoogleraar pedagogiek Louis Tavecchio:

Interview Louis Tavecchio

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.