Sinds het uitbreken van de coronacrisis neemt het huiselijk geweld in ons land toe, maar juist nu is het extra lastig om daar melding van te maken. Dat moet anders, vindt de PvdA.

De drempel om te melden is heel hoog als je al op elkaars lip zit, zegt PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul. Zij wil daarom dat minister De Jonge van Volksgezondheid kijkt naar maatregelen om die drempel zoveel mogelijk te verlagen. "Voor veel vrouwen is het nu heel onveilig om te bellen of om in gesprek te gaan."

Een codewoord in de supermarkt

De Franse minister lanceerde vorige week een noodpakket met een aantal maatregelen die de PvdA ook hier graag ingevoerd ziet worden. "Zoals laagdrempelige meldpunten in supermarkten en in apotheken. Daar wordt gewerkt met een meldcode: je kunt een codewoord zeggen en dan weten ze daar: 'Deze persoon heeft hulp nodig.'"

Van den Hul noemt het 'verschrikkelijk' als je niet de ruimte of rust hebt om in je huis een telefoontje te plegen. Ze is daarom ook voorstander van een speciaal sms-nummer, omdat sms'en vaak makkelijker kan dan bellen.

Noodopvang

Daarnaast is volgens het PvdA-Kamerlid extra noodopvang nodig. "Dat is heel belangrijk. In Nederland hadden we sowieso soms al capaciteitstekorten in de vrouwenopvang. Er werden soms al slachtoffers in hotelkamers of op vakantieparken gezet, omdat er geen plek was in de reguliere opvang."

Bij Fier, het landelijk expertise- en behandelcentrum op het terrein van huiselijk geweld, zijn meer meldingen binnengekomen sinds het begin van de crisis. Slachtoffers zoeken vaak hulp via het chatprogramma van het centrum. Het aantal chats is opgelopen van 943 in januari naar 1081 in februari, en in maart al naar 1333.

'Ernstige zorgen'

Bestuurslid Linda Terpstra: "Wij zien sinds de start van de maatregelen een toename van het aantal incidenten en hulpvragen. Mijn verwachting is dat we een verdere toename zullen zien naarmate het langer duurt. Ik maak me heel ernstige zorgen." PvdA'er Van den Hul benadrukt dat het aantal meldingen altijd het topje van de ijsberg is: 'In ongeveer 20 procent van de gevallen van huiselijk geweld wordt melding gemaakt. Er gaan 33 incidenten aan een melding vooraf."

Ze ziet ook het aantal huisverboden toenemen. Zo'n verbod kan, na overleg met de politie, ingesteld worden bij ernstig huiselijk geweld. Het betekent dat de pleger uit huis wordt geplaatst. "In veel gevallen zien wij dat de spanningen in huis oplopen en dat door de stress die er in gezinnen is, het geweld toeneemt en ook forser wordt."

Bekijk hier de reportage over dit onderwerp

Een wisselend beeld

Esmé Wiegman is directeur van Valente, de branchevereniging voor participatie, begeleiding en veilige opvang. Zij ziet een wisselend beeld over het aantal meldingen van huiselijk geweld. "Wij zien geen toename, maar bij sommige instellingen voor opvang zien we een toename via de chatfunctie. Op andere plekken zien we dat het rustiger wordt. Dus we zijn heel erg alert: wat is hier aan de hand en hebben we de situatie voldoende in de hand?'

Bij de Kindertelefoon zijn de afgelopen weken 40 procent meer gesprekken gevoerd over huiselijk geweld. Ook de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, waarschuwde voor een wereldwijde stijging van huiselijk geweld tegen vrouwen.

Lees ook

Ook na corona belangrijk

Linda Terpstra van Fier staat achter de voorgestelde maatregelen van de PvdA: "Ik ben er een hele grote voorstander van. Ik hoop dat het in deze tijd veel meer aandacht krijgt, maar dat het ook een thema is waar we na corona aandacht voor blijven hebben."

Esmé Wiegman van Valente: "Ik vind het een mooi idee, maar ik zeg daarbij: het is belangrijk wat je daarachter hebt georganiseerd. Want je kunt een code bedenken en een plek, maar heb je daarachter niet een groot netwerk van professionals en opvang, dan heb je niet zoveel aan een meldpunt."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.