Ouders die de telefoon niet opnemen, kleine kinderen die alleen thuis zijn, maar ook verdenkingen van het coronavirus bij de ex-partner die worden ingezet bij vechtscheidingen: jeugdzorgwerker Renna Himonetos heeft er allemaal mee te maken.

Jeugdzorgwerkers moeten deze weken flink aan de bak. Grotendeels vanuit huis proberen ze te kijken hoe het gaat in bij kwetsbare gezinnen. En dat leidt tot lastige dilemma's.

Kinderen alleen thuis

Na vijf keer de telefoon te hebben laten overgaan, schudt Himonetos haar hoofd. "Dit wordt 'm niet. Dat gebeurt vaak bij hem." Ze zegt het met spijt. Ze probeert in contact te komen met een vader van twee kinderen (6 en 8 jaar), die zijn kinderen eerder alleen thuis liet. Van 8:00 tot 13:00 waren ze alleen. "Hij heeft geen recht op noodopvang op school, maar zijn werkgever verwacht wel dat hij komt werken."

Himonetos kan er begrip voor opbrengen. Het betreft een gescheiden gezin. "Als deze vader nu al zijn vakantiedagen opneemt, dan heeft hij in de zomervakantie een probleem. Om die te overbruggen moet hij drie weken aan vrije dagen opnemen." Wat nu als al die dagen 'op' zijn vanwege corona? Ze besluit deze week nog op bezoek te gaan bij het gezin.

Vechtscheiding

Het is niet het enige dilemma dat ze in deze tijden van corona tegenkomt. In vechtscheidingen wordt corona ingezet als wapen. Vorige week sprak ze een vader, die claimde dat de nieuwe vriend van zijn ex-vrouw corona heeft, want hij had die horen kuchen. "Wat moet ik dan? Dwingen dat die nieuwe vriend zich laat testen?", vraagt Himonetos.

Ze ging in gesprek en vroeg de man of hij zijn ex-vrouw zover kon krijgen om een dokter te bellen met de symptomen van haar vriend. "Dat kon allemaal niet, want dan zouden ze toch de waarheid niet vertellen aan de dokter", verzucht ze. Resultaat: de kinderen blijven nu bij de vader en het is 'oorlog'.

'Ik bescherm mijn kinderen'

Mensen in een vechtscheiding zitten zo diep in hun woede en verdriet, legt Himonetos uit. Ze willen degene zijn die het beste voor hun kinderen zorgt.

Corona is dan een mooie aanleiding om te zeggen: 'Ik bescherm mijn kinderen'. "Mensen zijn ook overtuigd dat ze dat doen. Wat ze niet zien is dat hun kinderen daar opnieuw tussen staan en nu niet naar vader of moeder kunnen."

Lees ook

Gesprekken via Facetime en Skype

In normale omstandigheden is intuïtie heel belangrijk voor Himonetos. Als ze op huisbezoek gaat, voelt ze of er spanningen zijn of iemand niet goed in zijn vel zit. Nu moet ze het veelal hebben van Facetimen of Skypen.

"Ik moet nu op andere dingen letten; geluiden op de achtergrond, zien mensen er verwaarloosd uit, zitten ze in bed, zijn er/wel geen anderen?" Bij twijfel gaat ze op huisbezoek. Dat mag.

Vage antwoorden

Als voorbeeld noemt ze een tienermeisje, dat ze helpt vanwege suïcidale neigingen. Bij het laatste telefonische contact keek ze de hele tijd weg van het scherm en gaf ze vage antwoorden. Op de vraag of er anderen in de kamer waren antwoordde ze 'nee', ook de hond en kat waren niet binnen om haar af te leiden.

Himonetos: "Dan kan het zijn dat het niet goed gaat, maar het is ook mogelijk dat ze gewoon slecht met beeldbellen kan omgaan." Ze spraken af in het park en wat bleek? " Het ging juist heel goed met haar, maar praten over gevoelens via de camera lukt haar niet."

De jeugdzorg staan met het coronavirus voor nieuwe uitdagingen, beluister hier het gesprek tussen verslaggever Laura Kors en jeugdzorgmedewerker Renna Himonetos terug.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.