Even een foto van een wond maken en appen naar een collega-arts om zijn advies te horen. In de medische wereld is WhatsApp niet meer weg te denken. Artsen zijn laaiend enthousiast. 

Maar een enkele arts bekruipt ook een minder prettig gevoel. Want hoe veilig is deze methode om medische gegevens te delen? WhatsApp is in bezit van Facebook, dat vaak vanwege privacyschending onder vuur ligt.

Artsenkoepel KNMG stelt dat een arts WhatsApp mag gebruiken, zolang uit de gegevens die worden gedeeld maar niet valt op te maken wie de patiënt in kwestie is. De Autoriteit Persoonsgegevens is echter stelliger: WhatsApp voldoet niet aan de norm om dergelijke, gevoelige gegevens uit te wisselen. Artsen moeten daarom op zoek naar een alternatief.

Want van de voordelen zijn de meeste artsen inmiddels wel overtuigd. EenVandaag spreekt met Johan Lange, transplantatiechirurg in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Bij een ingewikkelde, dubbele transplantatie, speelde WhatsApp een cruciale rol.

De operatie, waarbij een patiënt een dunne darm en een buikwand van een donor kreeg, kon slagen omdat alle vijftien betrokken artsen via WhatsApp goed op de hoogte waren. Bij transplantaties mag geen onnodige tijd verloren gaan, want dan kunnen de organen afsterven.

Oud-vaatchirurg Hans Flu is nu bezig met een nieuwe, veilige app voor artsen. Het moet even handig en makkelijk zijn als WhatsApp, maar wel veilig. De app heet MDLinking en komt in mei op de markt. ICT-expert Danny Mekic’ spreekt regelmatig op medische congressen over WhatsApp. Hij reageert in EenVandaag op dit nieuwe initiatief. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.