De Conservatieve Britse minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May, volgt morgen in Groot-Brittannië haar partijgenoot David Cameron op als premier. En haar staan de komende jaren een aantal zware taken te wachten.

De Conservatieve partijleden zouden eigenlijk in september een keuze moeten maken tussen de twee overgebleven kandidaten voor het premierschap, maar May's enige rivaal, Andrea Leadsom (53), gaf het gisteren op na een voor haar politiek slopend weekend. 

Haar suggestie in de krant The Times dat een moeder beter het land naar de toekomst kan leiden dan een vrouw die kinderloos is, viel heel erg slecht in de Britse media. Leadsom heeft drie kinderen en May heeft (ongewild) geen kinderen.

Leadsom heeft haar verontschuldigingen aangeboden aan May en kwam korte tijd later met de boodschap dat ze het leiderschap niet meer nastreeft. Ze erkende dat May veel meer steun in de partij geniet en dat het Verenigd Koninkrijk heel snel een nieuwe premier nodig heeft om de Brexit uit te voeren.

May is al zes jaar minister en een geestverwant van Cameron die ook liever het land binnen de Europese Unie zou houden. Ze voerde campagne voor het lidmaatschap van de EU, maar heeft gezegd dat ze de wens van de kiezers uitvoert. Een Brexit is volgens haar nu eenmaal een Brexit. May heeft ook gezegd dat ze een socialer beleid wil dan haar voorganger, onder meer door de inkomensongelijkheid terug te dringen.

David Cameron werd in mei 2010 premier en houdt deze week zijn laatste kabinetszitting. Hij beantwoordt ook voor het laatst vragen in het parlement. Daarna gaat hij naar Buckingham Palace om zijn ontslag in te dienen bij de koningin.

Camerons besluit een referendum over het lidmaatschap van de EU te houden is hem politiek fataal geworden. Hij verbond zijn lot aan de uitslag en gokte dat de kiezers voor zijn standpunt en dus tegen de Brexit zouden stemmen. Een kleine meerderheid stemde 23 juni echter voor.

In EenVandaag een gesprek met Tom McTague, de ‘chief UK political correspondent’ voor het toonaangevende Politico.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.