De meest gezochte vrouw van Frankrijk van dit moment, de 26-jarige Hayat Boumeddiene, zou in Syrië zitten. Ook zijn vanmiddag honderdduizenden Fransen de straat op gegaan voor stille tochten.

Boumeddiene is de partner van terrorist Amedy Coulibaly die gisteren werd gedood toen de politie een einde maakte aan de gijzeling in een joodse supermarkt. De politie is vanaf dat moment met man en macht op zoek geweest naar Boumeddiene. Maar volgens de Franse krant Le Parisien zou ze in Syrië zitten. Boumeddiene zou begin januari al van Madrid naar Istanbul gevlogen zijn en vervolgens de grens met Syrië zijn overgestoken.

De 26-jarige vrouw is volgens de krant Le Figaro een geradicaliseerde moslima. Ze gaat sinds 2009 gesluierd door het leven en heeft haar werk achter de kassa op moeten geven. Boumeddiene zou met Coulibaly zijn getrouwd, maar niet voor de wet. 

Fransen de straat op

Vandaag al zijn honderdduizenden Fransen zijn de straat opgegaan voor stille tochten vanwege de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo. In steden als Nantes, Toulouse, Pau, Nice en Orléans kwamen mensen in stilte bijeen. De stille tochten vinden plaats op de dag voor de grote betoging in Parijs voor de slachtoffers van de terreuracties van afgelopen dagen.

Waarschuwing

Al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland in Jemen (AQAP) waarschuwt Frankrijk voor meer aanslagen. De Jemenitische tak van de terreurorganisatie gaat tot actie over als Frankrijk niet stopt met het ,,bestrijden van de islam, haar symbolen en de moslims." Verschillende Franse media maakten daar gisteravond melding van.

Zij beroepen zich op een videoboodschap die is opgedoken van Harith bin Ghasi al-Nadhari. Hij wordt gezien als een belangrijk religieus leider van al-Qaeda in Jemen.

Gisteen eiste een leider van Al-Qaeda In Jemen de aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo al op.

Anonymous verklaard extremisten oorlog

De hackers van Anonymous hebben gisteren de oorlog verklaard aan moslimextremisten. De hackers beloven in een video, geplaatst op hun Belgische Youtube-account, dat ze wraak willen nemen voor de aanslagen in Parijs van woensdag. Ze zeggen te zullen zorgen dat social media van terreurorganisaties als IS en Al-Qaeda offline gaan.

Aanslagplegers gedood

De plegers van de aanslag op satirisch weekblad Charlie Hebdo werden gisteren gedood door de Franse politie. Politie-eenheden bestormden rond 17.00 uur een drukkerij bij het dorp Dammartin-en-Goële waar de broers Kouachi zich schuilhielden nadat ze ’s ochtends achtervolgd waren door de politie. 

In tegenstelling tot eerdere berichten hielden zij geen gijzelaar. De beheerder van de drukkerij werd al eerder door de broers vrijgelaten, een andere medewerker verschool zich buiten het medeweten van de broers in het gebouw.

Tegelijkertijd beëindigde politie in Parijs de gijzeling in de joodse supermarkt. Gijzelnemer Amédy Coulibaly werd hierbij gedood. Bij de gijzeling zijn vier slachtoffers gevallen. Volgens de Franse autoriteiten is dit gebeurd toen de gijzelnemer het pand betrad. Coulibaly zou ook verantwoordelijk zijn voor het doodschieten van een agent in Parijs donderdag. 

Bekijk hier de aflevering van gisteren terug over de politie-acties:

De Franse tv-zender RTL heeft delen vrijgegeven van een gesprek dat Coulibaly had met de gijzelaars in de supermarkt. RTL had naar de supermarkt gebeld, Coulibaly hing niet goed op, waardoor het gesprek te horen was.

Hollande: 'Dreiging nog niet voorbij'

De Franse president François Hollande heeft gisteravond in een televisie-toespraak de terreurdaden van de afgelopen dagen een tragedie voor de natie genoemd en een opdracht voor het land. ,,De dreiging voor Frankrijk is nog niet voorbij", zei Hollande. Maar: ,,Wij zijn een vrij volk dat aan geen enkele druk zal toegeven."

Hollande riep op tot eenheid. Hij kondigde aan dat hij zondag meeloopt in de mars in Parijs ter ere van de slachtoffers van de aanslagen en riep de Fransen op dat ook te doen.

Vanavond in EenVandaag aandacht voor het nieuws uit Frankrijk met een verslag van Remko Theulings vanuit Parijs.

Lees hier ons liveblog van gisteren terug

update
clock 10-01-2015 12:27

Hotel Disneyland Parijs geëvacueerd, vals alarm

Een hotel in Disneyland Parijs is geëvacueerd geweest vanwege veiligheidsredenen. Het bleek te gaan om een vals alarm. 

Een vrouw in het hotel had vanuit het raam van haar kamer naar buiten geschreeuwd dat ze Hayat Boumeddiene was. Hierop sloeg de beveiliging alarm.

BREAKING: Disneyland Paris evacuated for security reasons

— Stefan de Vries (@stefandevries) January 10, 2015

Now evacuation hotel Disney Paris. Police #disney pic.twitter.com/YE2mgILB28

— André Knulst (@AndreKnulst) January 10, 2015

 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.